Biznis i politika
StoryEditor

Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena

07. Lipanj 2023.
fiskalna i monetarna politikafoto Shutterstock
Povjerenstvo za fiskalnu politiku je u raspravi o vladinom godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu, ocijenilo da je fiskalna politika u 2022. godini bila odgovorna i primjerena, priopćilo je povjerenstvo u srijedu. Povjerenstvo isto tako smatra da je fiskalna politika u 2022. godini bila odgovorna i primjerena, jer je omogućila snažne fiskalne poticaje kao odgovor na energentsku krizu, bez ugrožavanja srednjoročne fiskalne održivosti, dok je snažan gospodarski oporavak odgovorno iskorišten za snažnu fiskalnu konsolidaciju, kaže se u priopćenju o zaključcima Povjerenstva za fiskalnu politiku.

Povjerenstvo je u utorak raspravljalo o godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna za 2022. godinu koji je vlada usvojila 25. svibnja, te Programu stabilnosti za razdoblje 2024.-2026. usvojenom 27. travnja.

Ukupni prihodi državnog proračuna u 2022. godini ostvareni su u iznosu od 171,7 milijardi kuna te su u usporedbi s 2021. povećani za 11,5 posto. Ukupni rashodi veći su za šest milijardi kuna ili 3,6 posto.

Povjerenstvo ocjenjuje da su s jedne strane, ostvarene referentne vrijednosti fiskalnih kriterija deficita ispod tri posto, a javnog duga ispod 60 posto BDP-a, odnosno potrebne razine njegovog smanjenja.

Naglašava da je i ubuduće nužno nastaviti voditi razboritu fiskalnu politiku i pridržavati se fiskalnih pravila kroz kontrolu rasta rashoda, uz istodobno poduzimanje ključnih reformi u javnom sektoru.

Upozorava da preventivni dio Pakta o stabilnosti i rastu zahtjeva sagledavanje javnih financija iz perspektive poslovnog ciklusa koji snažno utječe na kretanje strukturnog deficita.

Primjećuje da Vlada ni ove godine prilikom podnošenja godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2022. nije izradila prateći izvještaj o ostvarenju fiskalnih pravila, iako Program stabilnosti i Proljetni paket Europske komisije sadrže potrebne veličine za taj izračun.

24. travanj 2024 22:41