Biznis i politika
StoryEditor

Kina i SAD poduprli blagi oporavak svjetske trgovine

27. Studeni 2023.

Svjetska robna razmjena blago je porasla u trećem tromjesečju zahvaljujući snažnijem gospodarskom rastu u SAD-u i Kini koji je nadoknadio stagnaciju u Europskoj uniji, procijenila je u ponedjeljak Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Barometar robne trgovine bi je u rujnu viši za 1,6 bodova nego u lipnju i iznosio je 100,7 bodova, prekoračivši baznu vrijednost od 100 bodova koja označava rast trgovine u skladu s trendom, izvijestio je u ponedjeljak WTO.

– To upućuje na zaključak da će obujam trgovine u drugoj polovini postupno ponovo približiti srednjoročnom trendu, iako je neizvjesnost i dalje izražena zbog mješovitih ekonomskih podataka i jačanja geopolitičkih napetosti – tvrde.

Vrijednosti niže od 100 bodova signaliziraju sporiji rast robne razmjene u odnosu na trend u prethodnom razdoblju. WTO je barometar zamislio kao pokazatelj koji bi trebao detektirati mogući zaokret.

Obujam robne razmjene gotovo je stagnirao u drugom tromjesečju, uz stopu rasta od 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. U odnosu na isto prošlogodišinje razdoblje još uvijek pokazue pad, i to za 0,5 posto, ističu u WTO-u. 

– Statistički podaci o trgovini u trećem tromjesečju trebali bi biti nešto snažniji zahvaljujuć ubrzanom rastu BDP-a u Sjedinjenim Državama i Kini dok je kočnica globalnoj potražnji i dalje stagnacija u Europskoj uniji – smatraju iz WTO-a.

U četvrtom tromjesečju rast robne razmjene bit će na godišnjoj razini vjerojatno snažniji zbog niske poredbene osnovice na kraju 2022. kada su vodeća gospodarstva zakočile visoke cijene energije, podignute kamatne stope i poremećaji povezani s pandemijom, prognoziraju u WTO-u. 

Potvrdili su listopadsku procjenu o povećanju obujma globalne trgovine u ovoj godini za 0,8 posto, upozorivši ipak da na pojačane rizike zbog stanja na Bliskom istoku.

U drugom tromjesečju najsnažnije su porasli indeksi prodaje i proizvodnje automobila i trgovine elektroničkim komponentama. Indeksi zračnog prijevoza, izvoznih narudžbi i brodskog transporta signaliziraju trgovinu u skladu s trendom, a indeks trgovine sirovinama blago posustajanje.

Snažan rast indeksa automobilskih proizvoda i elektroničkih komponenti može se objasniti jačanjem globalne potražnje za električnim automobilima, a slabi rast trgovine sirovinama potencijalno odražava pad tržišta nekretnina zbog kontinuirano visokih kamatnih stopa. 

29. travanj 2024 12:29