Biznis i politika
StoryEditor

Kineski izvoz pao prvi put od 2020. godine

07. Studeni 2022.
Kineski predsjednik Xi Jinping

Kineski izvoz smanjen je u listopadu prvi put od početka pandemije Covid-19, što je znak sve većeg pritiska na gospodarstvo koje je još uvijek pod strogim antivirusnim mjerama. Izvoz u dolarima pao je prošlog mjeseca za 0,3 posto na godišnjoj razini, pokazali su službeni podaci, u usporedbi s prognozom ekonomista od 4,5 posto rasta i dobitkom od 5,7 posto u rujnu. Brojka je posljednji put pala u svibnju 2020., objavio je Financial Times.

Kineska trgovina podržavala je njezino gospodarstvo tijekom cijele pandemije. Tamošnji je izvoz naglo porastao 2020. i 2021. jer su se globalna tržišta okrenula kupnji robe, a ne usluga.

Ipak, najnoviji podaci pokazuju izloženost zemlje globalnom usporavanju dok druga velika gospodarstva podižu kamatne stope kako bi se uhvatila u koštac s višom inflacijom. Za razliku od Kine, većina zemalja već je ukinula covid ograničenja.

- Preferencije potrošača u inozemstvu su se promijenile, a pad potrošnje robe potkopava potražnju za kineskim izvozom - rekao je Hao Zhou, glavni ekonomist investicijske banke Guotai Junan International.

Kako se politika bude pooštravala, ‘rizik od ekonomske recesije u inozemstvu će rasti, što će znatno opteretiti globalnu potražnju‘, dodao je. Podaci o trgovini koji su slabiji od očekivanih povećavaju domaće pritiske na kinesko gospodarstvo dok kreatori politike pokušavaju obuzdati pad nekretnina u cijeloj zemlji i smanjuju negativni učinak stroge politike ‘nulte epidemije Covida‘. 

U tri mjeseca do kraja rujna, kinesko gospodarstvo poraslo je samo 3,9 posto na godišnjoj razini, ispod cilja od 5,5 posto koji je već bio najniži u tri desetljeća. Zatvaranje velikih gradova zbog pandemije utjecalo je na potražnju potrošača, pri čemu je maloprodaja u rujnu porasla za samo 2,5 posto.

Dionice u Hong Kongu i kontinentalnoj Kini oslabile su nakon glasina da će se ublažiti politika nulte epidemije covida. Peking je tijekom vikenda poništio te glasine, a na kongresu Komunističke partije prošlog mjeseca hvaljena je politika nulte epidemije covida i nije ponuđen nikakav raspored za ublažavanje pravila.

Prošli mjesec uvoz je također pao prvi put u više od dvije godine, za 0,7 posto u dolarima na godišnjoj razini.

Zichun Huang, ekonomist iz Capital Economicsa, primijetio je da se trećina kineskog uvoza zauzvrat koristi za njezin izvoz. ‘Očekujemo daljnje slabljenje‘, rekao je.

Kina je u prošlog tjedna pokrenula svoj peti International Import Expo u Šangaju, veliku konferenciju koja ugošćuje tisuće stranih i domaćih tvrtki. Predsjednik Xi Jinping je u obraćanju putem videa naglasio da Kina ostaje predana otvaranju prema vanjskom svijetu.

19. travanj 2024 12:00