Biznis i politika
StoryEditor

Krenulo je. Podravka i Fortenova počeli ograničavati isporuke robe

11. Ožujak 2022.

Sa današnjim danom mogli bismo slobodno reći da je inflacija zasjala u svom punom sjaju. Kako smo saznali od nekoliko sugovornika, domaće prehrambene kompanije počele su danas ograničavati isporuku robe, što je izazvalo lančanu reakciju na tržištu. Hotelijerima koji čudom u ovakvim svim okolnostima pripremaju predsezonu, Uskrs dolazi pod veliki upitnik. Kako neslužbeno saznajemo (iz Fortenove nam nisu željeli komentirati), prvo je politiku prodaje promijenila Zvijezda, a slijedila ju je Podravka.

Sugovornik iz maloprodajnog sektora istakno je je da je Zvijezda ukinula kapilarnu dostavu robe, koju je sada moguće nabaviti samo u njihovom centralnom skladištu i to pod uvjetima avansnog plaćanja. Ta roba se do maloprije kupovala na odgodu. I dok Zvijezdu sugovornici opravdavaju činjenicom da se 100 posto ulja  za proizvodnju uvozi iz Ukrajine, u slučaju Podravke opskrbni lanac samo je jedan od povoda jer je kompanija, kako kažu sugovornici iz turizma, ograničila gotovo sav svoj asortiman. Primjerice, hotelijerima se trenutno nudi isporuka maksimalno jedne palete robe. Odgovor iz Podravke još čekamo. 

Svi sugovornici koji su u ovoj situaciji željeli ostati anonimni jer su pregovori s partnerima u tijeku, nadaju se da je ovo samo privremena mjera, odnosno igra dobavljača koji za sedam do deset dana namjeravaju ponovo podići cijene i to je podatak koji smo čuli s nekoliko strana. Tako da je Vladina mjera snižavanja PDV-a propala i prije nego što je kako treba zaživjela jer će trgovci tu razliku morati prenijeti na police. Ukoliko ova situacija potraje, postoje svi argumenti za ozbiljnu zabrinutost u sektoru turizma, u kojem ljeti treba deset puta više robe nego inače. Već sada, kako saznajemo, u nekim hotelima na Jadranu kasni isporuka nafte ili se ona isporučuje u upola manjim količinama od dogovorenih.

01. listopad 2022 02:43