Biznis i politika
StoryEditor

Naftne sankcije prema Rusiji bez većeg utjecaja na Hrvatsku

04. Svibanj 2022.
See also:foto Getty Images/istockphoto

Zabrana uvoza sirove nafte i derivata iz Rusije ne bi trebala u većoj mjeri utjecati na Hrvatsku, koja se dominantno opskrbljuje s Mediterana, ocjenjuje u srijedu za Hinu energetski stručnjak Igor Dekanić.

- Hrvatska nije u lošoj poziciji, jer manje-više uvozi derivate s Mediterana odnosno iz talijanskih rafinerija, a što se tiče plina imamo LNG terminal koji omogućuje znatne izvore opskrbe izvan Rusije - kaže Dekanić.

Na pitanje hoće li energenata biti dovoljno i po kojoj cijeni, odgovara da će ih vjerojatno biti dovoljno, ali teško je reći po kojoj cijeni.

Dekanić ističe da dobavljači koji će zamijeniti Rusiju sigurno neće ponuditi jeftiniju naftu i derivate te očekuje rast cijena. Napominje da se cijene u energetici formiraju na temelju očekivanja i podsjeća na strelovit rast cijene plina u veljači, na početku ruske agresije na Ukrajinu, kada su dosegnule 240 do 250 eura po megavatsatu, a sada su ispod 100 eura, što je međutim i dalje 3-4 puta više nego prije godinu dana.

Kada je riječ o poziciji MOL-a, jednog od suvlasnika Ine, Dekanić smatra da se njegova pozicija oko uvoza nafte i derivata iz Rusije može iščitati iz stava mađarske države, koja je do sada iskazivala rezerviranost spram uvođenja energetskih sankcija Rusiji. MOL-ov uvoz iz Rusije, tumači Dekanić, nije beznačajan, pa će ta kompanija morati u slučaju provedbe naftnih sankcija prema Rusiji biti "najinovativnija", a očekuje i da će Mađarska "manevrirati" u značajnoj mjeri.

 - U prostoru između političkih i etičkih načela i sankcija u energetici uvijek postoji siva zona -  kaže Dekanić pri čemu dodaje da unatoč svoj silini ratnog sukoba u Ukrajini nijedna strana zasad ne prekida isporuku ruskog plina preko Ukrajine prema Europi.

Uništavaju se zalihe derivata, ali naftovodi i plinovodi nisu uništeni i to bi vjerojatno bila posljednja stvar koja bi se uništila" - kaže Dekanić.

U energetskom smislu, sankcije prema njegovim riječima treba podesiti tako da što manje pogađaju onoga tko ih uvodi, kako bi se prebrodio "krizni moment u opskrbi". Pritom po njegovim riječima treba vidjeti kako će na prijedlog Europske komisije reagirati prije svega Njemačka i istočna Europa, koje su u najvećoj mjeri ovisne o ruskom energentima, dok je zapadna Europa pogođena u znatno manjoj mjeri.

- Tako bi zemlje zapadne Europe mogla tražiti što veći opseg i trajanje sankcija -  kaže Dekanić.

Napominje da je EK iznio tek prijedlog naftnih sankcija, o kojemu treba raspravljati i odluku donijeti Europski parlament.

- Jedno su ciljevi i načela, drugo kako će se postaviti pojedine članice Unije -  kaže Dekanić.

Predsjednica Europske komisije predstavila je u srijedu u Strasbourgu prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine, sankcioniranje počinitelja zločina u Buči te odgovornih za opsadu Mariupolja.

U sklopu šestog paketa sankcija također je isključivanje najveće ruske banke Sberbanka iz SWIFT-a, zabrana emitiranja trima ruskim medijima u EU-u i zabrana lobiranja za ruske kompanije. Sankcionirat će se visoki vojni dužnosnici i pojedinci koji su počinili zločine u Buči te odgovorni za opsadu Mariupolja.

- Uvodi se potpuna zabrana uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima, sirove ili prerađene. Želimo osigurati postupno uvođenje zabrane na uredan način koji će omogućiti nama i našim partnerima da osiguraju alternativnu opskrbu sirove nafte unutar šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine - izjavila je u Ursula von der Leyen u svom govoru u Europskom parlamentu.

25. travanj 2024 00:42