Biznis i politika
StoryEditor

Plenković: Porez na ekstraprofit bit će iskorišten namjenski

16. Ožujak 2023.
Andrej Plenkovićfoto Shutterstock

Porez na ekstraprofit bit će iskorišten strogo namjenski i usmjeren onima kojima je pomoć najpotrebnija, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković odgovarajući na pitanje je li moguće da i tvrtke s ekstraprofitom dobiju pomoć iz najnovijega Vladinog paketa mjera.

Plenković se na press konferenciji u četvrtak nakon sjednice Vlade nije složio da je ironija ako te tvrtke budu zahvaćene vladinim paketom pomoći i naglasio da će naplaćeni porez na ekstradobit biti iskorišten strogo namjenski.

Na pitanje smatra li opravdanim prigovor da neke tvrtke koje primaju državni pomoć povećavaju cijene svojih proizvoda i usluga, odgovorio je da se u trenutnim okolnostima svi trebaju ponašati odgovorno ‘osobito u kontekstu primitka subvencija‘ te da cijene trebaju biti usklađene s trenutnim prilikama.

Ne slaže se da Vlada prema takvih tvrtkama nastupa samo upozoravajući i apelirajući na odgovornost i podsjeća na intenzivne inspekcijske nadzore i naplaćene kazne zbog neopravdanog dizanja cijena nakon uvođenja eura.

S obzirom da dobar dio tereta subvencija i pomoći iz Vladinih paketa mjera, pa i najnovijega, ide na teret HEP-a, jedno od pitanja bilo je i koliko će još dugo ta javna tvrtka moći izdržati jer je već u minusu od 600 milijuna eura. Plenković je odgovorio da će država kao HEP-ov vlasnik, naći načina ne samo da mu financijski pomogne, nego i omogući investicije i razvojni iskorak.

Hrvatska se po njegovim riječima s kriznim izazovima, čiji uzroci nemaju domaći korijen nego su prije svega posljedice ruske invazije na Ukrajinu, nosi ‘bolje nego ikada prije‘, jer je "gospodarski snažna", sa sređenim javnim financijama gospodarskim rastom te visokim stupnjem integracije u EU kroz Schengen i eurozonu.

Upitan brine li ga situacija zbog bankrota banke u SAD-u i problema u kojima se našla švicarska banka Credit Suisse, u smislu da bi moglo doći do nove financijske krize koja bi se mogla preliti i na Hrvatsku, Plenković je rekao da vlada prati situaciju, s interesom i bez podcjenjivanja tih vijesti.

- Ali isto tako gledamo situaciju, kakvo je stanje na našem tržištu, što se događa u Europskoj uniji, mislim da je situacija u ovom trenutku stabilna - ocijenio je Plenković.

Apostrofirajući da je hrvatski bankarski sustav visoko likvidan, Plenković je istaknuo da se Hrvatska kao članica europodručja oslanja i na Europsku središnju banku, koja prati da se cijeli bankarski sustav odvija sukladno pravilima, koja su vrlo detaljna i rigorozna.

- U ovom trenutku nisam vidio da je bilo koja banka unutar EU-a naišla na probleme poput ovih na koje su naišle neke američke banke i ova švicarska banka - izjavio je Plenković.

22. svibanj 2024 23:15