Biznis i politika
StoryEditor

Tvorničke narudžbe u Njemačkoj zabilježile najveći pad od 2020. godine

05. Svibanj 2023.
foto Shutterstock

Narudžbe od njemačkih tvornica u ožujku su pale najsnažnije od početka pandemije koronavirusa u 2020. godini, pokazuju preliminarni podaci statističkog ureda Destatisa. Realne nove tvorničke narudžbe u ožujku su tako smanjene za 10,7 posto u odnosu na veljaču, kada su prema revidiranom podatku bile uvećane za 4,5 posto, pokazuje Destatisovo izvješće.

Na godišnjoj su razini smanjene za 11 posto, nakon pada za šest posto u veljači. Ako se isključe velike narudžbe, u ožujku je pad narudžbi na mjesečnoj razini iznosio 7,7 posto.

Inozemne narudžbe pale su za 13,3 posto prema mjesecu ranije, a domaće za 6,8 posto. Narudžbe za gradnju brodova, zrakoplova i svemirskih letjelica potonule su za 47,4 posto u odnosu na veljaču, kada su pak snažno skočile, za 55 posto na mjesečnoj razini.

Segment motornih vozila i autodijelova također je značajno utjecao na podatke o narudžbama u ožujku, s padom narudžbi za 12,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Nove narudžbe u industriji kapitalnih proizvoda na mjesečnoj su razini pale 14,1 posto, a u segmentu intermedijarnih roba 7,5 posto. S druge strane, narudžbe robe široke potrošnje porasle su 1,2 posto. 

U prvom tromjesečju 2023., nove narudžbe bile su tako za 0,2 posto veće nego u istom razdoblju prošle godine.

Nadalje, podaci su pokazali da se promet industrije smanjio za 2,9 posto u odnosu na veljaču, kada je prema revidiranom podatku bio uvećan 1,5 posto. Na godišnjoj razini uvećan je 3,7 posto.

Njemačka je izbjegla recesiju jer je u prvom tromjesečju gospodarstvo stagniralo, s obzirom da je pad potrošnje kućanstava i države neutralizirao poboljšanja u kapitalnoj formaciji i izvozu. U četvrtom kvartalu lani gospodarstvo je palo za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će njemačko gospodarstvo ove godine pasti za 0,1 posto, a iduće porasti za 1,1 posto.

25. travanj 2024 16:23