Biznis i politika
StoryEditor

U novom broju čitajte o borbi demokracije i autokracije i automatizaciji

21. Travanj 2022.
Lider 864

Kako trošak radne snage raste, a robotskih je rješenja sve više, mnogo radnih mjesta postaje kandidatima za automatizaciju. U proizvodnji, a sve češće i u uslužnim djelatnostima, gotovo svako radno mjesto ima manje ili više potencijala za automatizaciju, odnosno uvođenje robota. Kupnja robota umjesto zapošljavanja čovjeka već je sada isplativija za radna mjesta na kojima se obavljaju ponavljajuće radnje za koje je robotska zamjena relativno lako rješiva. O automatizaciji i robotima koji su već sad isplativiji od čovjeka u temi tjedna piše Kata Pranić.

Svatko može sudjelovati kao ponuđač na javnom natječaju, pa tako i tvrtke koje sâm natječaj nimalo ne zanima, ali ih zanimaju troškovnici iz kojih se informacije mogu prodati drugima. No aktualne izmjene Zakona ne bave se time, već pokušajem da se ubrzaju postupci javne nabave. Za žalbene postupke predložene su tolike naknade da će žalba postati luksuz koji si mali i srednji poduzetnici više neće moći priuštiti. O javnoj nabavi piše Željka Laslavić.

Liberalne demokracije svakako su i dalje najslobodnije na svijetu, no letvica je nisko postavljena, a tendencija zabrinjavajuća. Sve se češće nameće vaganje između slobode kritiziranja vlasti i izbornog igrokaza i ekonomske stabilnosti i fizičke sigurnosti. Zašto liberalna demokracija gubi bitku s autokracijom saznao je Vanja Figenwald.

Često se vode rasprave o tome trebaju li ministri biti stručnjaci ili političari koji će oko sebe okupljati stručnjake. Iako javnost glasa za stručnjake, ministar je ponajprije političar i osnovna mu je funkcija osigurati svekoliku potporu političkom programu stranke na vlasti. Zato ga i bira premijer, a ne zapošljava se na javnom natječaju. To što je taj model pun mina, druga je stvar. To je posao posao za koji je ključan uvjet imati premijerovo povjerenje, piše Željka Laslavić.

23. travanj 2024 14:56