Financije
StoryEditor

Posljedice SVB-a: First Republic Bank pao 60 posto, Commerzbank 12, a Credit Suisse za 11 posto

13. Ožujak 2023.

Dionice u bankarskom sektoru u Europi i Aziji novi su tjedan započele u padu i to zahvaljujući kaosu na američkom tržištu i propasti Silicon Valley banke.

Indeks europskih banaka STOXX pao je 4,3 posto, nakon što je u petak pao za 3,78 posto, čineći to najveći dvodnevni pad otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine.

Commerzbank AG pao je čak 12 posto, Credit Suisse Group AG za gotovo 11 posto, a pali su i zajmodavci diljem Britanije, Italije i Španjolske.

Opseg trgovanja također je bio visok, kretao se na 160 posto jednomjesečnog prosjeka za EURO STOXX 50, prenosi Reuters, dok je europski indeks volatilnosti skočio na najvišu razinu od listopada 2022.

Glavni direktor za investicije BlueBay Asset Managementa u Londonu naglasio je da ne misli da će se problemi iz SAD-a očitovati u europskim banakama te je istaknuo i da su obveznice koje je SVB držao vrijedilo ‘gotovo ništa‘ u kratkom vremenskom razdoblju, tako da u toj pozadini to ima učinak koji se prenosi na širu osnovu.

Nakon najvećeg bankrota američke banke od 2008. godine, američka regulatorna tijela u nedjelju su uskočila u pomoć financijskom sektoru te će sada svi klijenti SVB-a imati pristup svojim depozitima, a regulatori su im omogućili i pristup hitnim sredstvima, o čemu smo već pisali. Federalne rezerve također su bankama olakšale posuđivanje u hitnim slučajevima.

Očekuje se odluka FED-a o kamatnim stopama

Regulatori su također brzo zatvorili njujoršku Signature Bank koja je bila pod pritiskom posljednjih dana. Manje banke ostale su pod pritiskom pri čemu su dionice američke privatna banka First Republic Bank pale za oko 60 posto, dok je PacWest pao za 26 posto.

First Republic Bank priopćila je u nedjelju da je osigurala dodatno financiranje putem JPMorgan Chasea, čime je dobila pristup sredstvima od ukupno 70 milijardi dolara iz različitih izvora.

U Njemačkoj je središnja banka sazvala svoj krizni tim kako bi procijenila moguće posljedice na lokalnom tržištu, iako u Europi nisu predviđene hitne akcije.

Kako prenosi Reuters, Jedinstveni nadzorni odbor Europske središnje banke nije održao nikakav hitan sastanak i ne planiraju ga održati, a sljedeće planirano okupljanje trebalo bi se održati 23. i 24. ožujka.

Ipak, nakon maratonskih razgovora tijekom vikenda, jutros je britanski HSBC objavio da kupuje Silicon Valley Bank UK, britanski ogranak SVB-a i to za jednu funtu. Rečeno je da je podružnica imala zajmove od oko 5,5 milijardi funti i depozite od oko 6,7 milijardi funti od 10. ožujka.

U međuvremenu, ulagači se klade da će Federalne rezerve oklijevati dodatno povećati kamatne stope sljedeći tjedan.

Prinosi na dvogodišnje riznice SAD-a zadnji put su pali za 30 baznih bodova na oko 4,27 posto i bili su postavljeni za svoj najveći trodnevni pad od 1987., ukupno 80 baznih bodova.

Prema pisanju stranih medija, američke banke izgubile su preko 100 milijardi dolara vrijednosti na burzi krajem prošlog tjedna nakon kolapsa, dok su europske banke izgubile još oko 50 milijardi dolara vrijednosti.

25. travanj 2024 13:38