Kripto
StoryEditor

FinCEN navodi Binance među najvećim bitcoin partnerima Bitzlata, sumjive ruske kripto platforme

20. Siječanj 2023.

Mreža za provedbu financijskog kriminala Sjedinjenih Država (FinCEN) tvrdi je da je Binance povezan s ilegalnom kripto platformom Bitzlato. 

U odredbi objavljenoj 18. siječnja, FinCEN je naveo da je Binance bio među ‘tri najveće druge ugovorne strane‘ Bitzlata u bitcoin transakcijama.

Prema vlasti, Binance je bio među najvećim drugim ugovornim stranama koje su primile bitcoin od Bitzlata između svibnja 2018. i rujna 2022. godine. Ostale druge ugovorne strane uključivale su tržište darkneta Hydra povezano s Rusijom i navodnu rusku ponzi shemu poznatu kao ‘Finiko‘, istaknuo je FinCEN.

S druge strane, FinCEN nije spomenuo Binance kao prve tri druge ugovorne strane koje su bile na strani pošiljatelja. Prema dokumentu, najveći pošiljatelji bitcoina u Bitzlato između svibnja 2018. I rujna 2022. bili su Hydra, finska P2P mjenjačnica LocalBitcoins i Finiko.

- Otprilike dvije trećine Bitzlatovih najvećih drugih ugovornih strana povezane su s darknet tržištima ili prevarama - napisao je FinCEN.

Agencija je primijetila da je između 2019. i 2021. godine Bitzlato primio kriptovalute vrijedne 206 milijuna dolara s darknet tržišta, 224 milijuna dolara od prijevara i 9 milijuna dolara od ransomwarea hakera.

Vijest dolazi nakon što je nekoliko američkih regulatornih agencija pokrenulo velike provedbene akcije protiv Bitzlata, optužujući tvrtku za pranje novca i navodno zaobilaženje sankcija protiv Rusije. U sklopu slučaja protiv Bitzlata, FBI uhitio je osnivača Bitzlata Anatolija Legkodymova 17. siječnja u Miamiju.

Za razliku od velikih kripto mjenjačnica poput Binancea ili Coinbasea, Bitzlato je bio malo poznata platforma. Osnovana 2016. godine, platforma navodno ima ured u neboderu Federation Tower u Moskvi.

Navodna umiješanost Binancea u Bitzlatov slučaj izaziva određenu zabrinutost glede operacija mjenjačnice i potencijalnih veza s Rusijom. Kao što je ranije objavljeno, Binance je bio među kripto mjenjačnicama koje su odlučile nastaviti pružati usluge nesankcioniranim Rusima nakon što je Europska unija usvojila osmi paket sankcija protiv zemlje.

19. travanj 2024 16:45