Kripto
StoryEditor

Milijarder i investitor Paul Tudor Jones optimističan po pitanju bitcoina i zlata

23. Listopad 2024.

Milijarder i ulagač Paul Tudor Jones rekao je da ‘svi putevi vode do inflacije’ u intervjuu za CNBC 22. listopada. Dodao je da je u dugim pozicijama (long) na zlatu i bitcoinu, navodeći da robe posjeduje tako malo ljudi.

- Vjerojatno imam neku košaricu zlata, bitcoina, roba i Nasdaqa, tako nešto - izjavio je Tudor Jones.

Bitcoin je došao unutar 6,5 posto u odnosu na vrh 21. listopada, ali se povukao natrag na razinu ispod 67.000 dolara tijekom proteklih nekoliko dana.

Cijena zlata sada je porasla za 33 posto ove godine i trguje iznad 2.750 dolara po prvi put u povijesti. U međuvremenu, srebro sada trguje na najvišoj razini od 2012., cijena je porasla za više od 46 posto u 2024.

Jones je objasnio da će se inflacija dogoditi bez obzira što središnja banka učini jer se zemlja mora uhvatiti u koštac sa svojim problemima duga i BDP-a.

- Ako pokušavamo stabilizirati dug u odnosu na BDP, želimo voditi najoštriju monetarnu politiku koju možemo, a da ne dopustimo da inflacija postane preveliki porez za građanstvo - rekao je.

Ukupni javni dug SAD-a kao postotak BDP-a trenutno iznosi 120 posto, prema podacima Banke saveznih rezervi St. Louisa.

Visok udio duga u BDP-u može ograničiti sposobnost zemlje da odgovori na gospodarske šokove, povećati rizik neplaćanja duga i dovesti do viših kamatnih stopa. Također može dovesti do začaranog kruga duga, inflacije i smanjenog potencijala gospodarskog rasta, što u konačnici prijeti dugoročnoj gospodarskoj stabilnosti zemlje.

Državni dug SAD-a trenutačno iznosi nevjerojatnih 35,7 bilijuna dolara i eksponencijalno raste.

Središnje banke se ne slažu

Međutim, svjetske središnje banke i gospodari monetarne politike dat će drugačiju sliku. U svojoj prognozi Svjetskog ekonomskog izgleda od 22. listopada, MMF je utvrdio da je ‘bitka protiv inflacije uglavnom dobivena’.

Globalne stope inflacije porasle su tijekom covida, ali su se od tada smanjile. Međutim, stvarna stopa inflacije, koja se mjeri stalno rastućim troškovima goriva, hrane, energije i komunalnih računa za obične potrošače, nastavlja rasti u većini zemalja.

Paul Tudor Jones upozorio je na inflaciju u 2022., predviđajući da će cijene bitcoina i ethereuma rasti.

23. listopad 2024 13:24