Kripto
StoryEditor

Nizozemske vlasti uhitile su developera Tornado Casha

16. Kolovoz 2022.

Vlasti u Nizozemskoj uhitile su developera za kojeg se sumnja da je umiješan u pranje novca putem usluge prikrivanja blockchain transakcija Tornado Cash.

Služba za fiskalne informacije i istrage (FIOD), agencija u Nizozemskoj odgovorna za istragu financijskog kriminala, službeno je u petak objavila uhićenje 29-godišnjaka u Amsterdamu.

Muškarac je navodno sudjelovao u olakšavanju kriminalnih financijskih tokova i pranju novca putem Tornado Casha, priopćila je vlast.

FIOD je istaknuo da nije isključio višestruka uhićenja u ovom slučaju, napominjući da je njegov Financijski napredni cyber tim (FACT) pokrenuo kaznenu istragu protiv Tornado Casha u lipnju 2022. 

Prema FACT-u, Tornado Cash navodno je korišten za prikrivanje velikih kriminalnih novčanih tokova, uključujući kripto hackove i prevare.

- To je uključivalo sredstva ukradena hakiranjem od strane skupine za koju se vjeruje da je povezana sa Sjevernom Korejom. Tornado Cash započeo je 2019. godine i prema FACT-u je u međuvremenu ostvario promet od najmanje sedam milijardi dolara - napominje se u najavi.

Vijest dolazi ubrzo nakon što je Ministarstvo financija SAD-a stavilo desetke adresa Tornado Casha na popis sankcija Ureda za kontrolu stranih imovina (OFAC) 8. kolovoza. Circle, izdavatelj USDC stablecoina, naknadno je zamrznuo 75.000 tokena povezanih s adresama koje je odobrio OFAC.

Zbog sankcija, protuzakonito je interakcija s adresama Tornado Casha za sve Amerikance ili entitete. Kazne za namjerno nepoštivanje mogu se kretati od novčanih kazni od 50.000 do 10.000.000 dolara i 10 do 30 godina zatvora.

Potez Ministarstva financija potaknuo je brzi razvoj događaja oko Tornado Casha. Prema nekim izvorima, još nekoliko osoba koje su navodno umiješane također su, kako se izvješćuje, uhićene u SAD-u i Estoniji. Među uhićenim osobama navodno su Roman Pančenko u Seattleu i Nikita Dementyev u Tallinnu.

Mnogi u kripto zajednici izrazili su ogorčenje zbog toga što vlasti uhićuju programere i druge povezane osobe uključene u razvoj Tornado Casha. Promatrači industrije istaknuli su da je terećenje programera za stvaranje alata za privatnost u suprotnosti s načelima slobodnog društva.

Usred izvješća, kanal Discord Tornada Casha navodno je izbrisan u petak. Njegova službena grupa Telegram još uvijek je netaknuta u vrijeme pisanja ovog članka.

Na ethereumu, Tornado Cash je alat koji korisnicima omogućuje prikrivanje kripto transakcija kako bi zaštitili svoju anonimnost otimanjem informacijskih tragova na blockchainu. Suosnivač ethereuma Vitalik Buterin tvrdio je da je koristio Tornado Cash za doniranje sredstava Ukrajini kako bi zaštitio financijsku privatnost primatelja.

18. travanj 2024 01:11