Kripto
StoryEditor

Većina kriptovaluta ostvarila dvoznamenkasti porast

20. Srpanj 2022.

Kako je ethereum porastao za gotovo 50 posto u razdoblju od samo sedam dana, tako su i neki od njegovih najvećih konkurenata.

Solana, avalanche, algorand, polkadot i cardano, ponekad se nazivaju 'ethereum killeri' jer nude slične značajke kao vodeća mreža pametnih ugovora, ali po nižim troškovima.

Solana je porasla za 11 posto u posljednja 24 sata i 36 posto u posljednjih tjedan dana, prema podacima CoinMarketCap-a. Avalanche je također zabilježio velik porast, 10 posto u jednom danu, a na tjednoj razini otprilike 43 posto. 

Ostale kriptovalute, poput algoranda, polkadota i cardana, zabilježili su skromnije dobitke. Algorand je porastao oko 7 posto u 24 sata i 25 posto u tjedan dana. Polkadot je porastao za otprilike 8 posto u prošlom danu i 23 tijekom dosadašnjeg tjedna, dok je cardano porastao za oko 8 posto u 24 sata i 19 posto u odnosu na prošlo sedmodnevno razdoblje.

Zašto se to događa? Moguće je kako se čini da se bikovsko raspoloženje koje okružuje ethereum, čiji se skori prelazak na proof-of-stake i dugo očekivani update poznati kao 'merge', povećava potražnju za etherom i generira optimistično raspoloženje u širem smislu u konkurentskim blockchainima. 

Sam ethereum u posljednje je vrijeme zabilježio značajne dobitke, čak i usred teškog kripto 'zimskog' okruženja. Kretanje na tržištu uslijedilo je nakon naleta aktivnosti posljednjih tjedana od strane ethereum programera koji neprestano rade na mergeu, uključujući najavu okvirnog datuma oko 19. rujna za dovršetak nadogradnje.

Ethereumom se prije objave vremenskog okvira trgovalo za oko 1.200 dolara, a sada se trenutno trguje iznad 1.500 dolara prvi put od početka lipnja. Čini se da oporavak cijena bitcoina i ethereuma također ima udarne učinke na dionice izložene kriptovalutama, poput Coinbasea (COIN). Dionice su skočile jučer 9 posto, unatoč tome što je kripto mjenjačnica nedavno otpustila 18 posto svoje radne snage.

Iako se  ovo može činiti kao svjetlo na kraju tunela, analitičari nisu sigurni hoće li se taj uzlazni trend nastaviti. Marcus Sotiriou, analitičar u GlobalBlocku, sumnja da je trenutni rast pokazatelj da se lokalno dno cijena već dogodilo.

- Unatoč prošlotjednim vijestima u vezi s najnovijim podacima o inflaciji, kripto tržište je od tada zabilježilo veliki rast. Kada tržište počne pozitivno reagirati na negativne vijesti, to je signal da se lokalno dno već možda dogodilo, jer je strah možda uzrokovao kako su vijesti već bile priced in. - kazao je Sotiriou u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Ali Sotiriou upozorava da cijelo kripto kaos posljednjih mjeseci, od događaja poput terrinog kolapsa i bankrota Celsiusa, Three Arrows Capitala i Voyager Digitala, znači da je regulacija vjerojatno na pomolu.

- Stroga regulacija mogla bi uskoro stići. Kolaps centraliziranih zajmodavaca mogao bi biti razlog zbog kojeg su regulatori tražili provedbu drakonskih kontrola nad kriptovalutama – nadodao je.

19. travanj 2024 02:02