Hrvatska
StoryEditor

Dan D za epidemiološke mjere - Maske na otvorenom, zabrana prodaje alkohola, kraći rad kafića

31. Ožujak 2021.
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Davor Božinovićfoto Ratko Mavar

S obzirom da su u posljednja 24 sata zabilježena 2623 nova slučaja zaraze koronavirusom, a sutra je 1. travnja koji je bio najavljivan kao dan D za objavu novih epideioloških mjera, svi su s nestrpljenjem čekali današnju konferenciju za medije Stožera civilne zaštite RH.

- Imamo incidenciju 448.2. Najmanje je u Istri - 81, a najviše u Primorsko-goranskoj županiji - 1298 - rekao je Krunoslav Capak i dodao da smo po incidenciji na 12. mjestu, a najvišu u Europi ima Estonija - 1344.5.

- Epidemija je zabrinjavajuća. Mi smo danas donijeli četiri odluke na nacionalnoj i dvije na regionalnoj razini, u Šibensko-kninskoj i Splitsko dalmatinskoj županiji. Oni su predložili posebne mjere. Nove mjere uvodimo na prijedlog županijskih stožera - rekao je ministar Božinović.

Osim toga, produžuje se primjena za tri odluke. Ponovno je uvedena mjera zabrane treniranja u zatvorenim prostorima, osim za vrhunske sportaše, a ograničava se i rad dječjih igraonica u zatvorenim prostorima.

- Donesena je odluka o privremenoj zabrani prelaska granice. Za ulazak će se priznavati i brzi antigenski testovi, a moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ili preboljenom Covidu-19, koja će vrijediti 180 dana. Uređen je prijelaz granice zbog turizma, u izuzetke sad spadaju i digitalni nomadi te djeca do sedam godina - objavio je ministar.

Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija

Prema riječima ministra Božinovićam u Splitsko-dalmatinskoj županiji obavezno je korištenje maski na otvorenom gdje je veći protok ljudi, poput tržnica ili vjerskih objekata. Također, zabranjuje se prodaja alkohola od 20 do 6 sati, a ugostiteljskim objektima ograničava se rad do 20 sati.

- Radno vrijeme casina je od 8 do 20 sati, rad dječjih igraonica se obustavlja, a škole stranih jezika mogu raditi samo online - rekao je Božinović.

Mjere stupaju na snagu u prvim trenucima 1. travnja i trajat će do 15. travnja.

- Ništa od ovih odluka nije uklesano u kamen. Pratit ćemo situaciju idućih dana. Ako ovaj ritam povećanja bude takav da će iziskivati nove prijedloge, takve nove mjere će biti donesene. Ono što je činjenica, danas imamo jedan ozbiljan skok brojki i ne možemo zanemariti da se i kod nas može ponoviti scenarij koji smo vidjeli oko nas. Ovo u struci zovu treći val. Vidjeli smo kako je to naglo išlo u susjedstvu, vidimo da je stanje zabrinjavajuće i u Sloveniji. Vidimo jedan trend koji nije dobar u cijeloj Europi - rekao je ministar Božinović.

Što se pak teretana tiče one zasad ostaju otvorene, kao i bazeni.

Špekulira se da će se maske na otvorenom morati nositi i u Zagrebu. No ministar je rekao da još mora vidjeti što je zagrebački stožer predložio, ali napominje da se to odnosi samo na mjesta gdje je mnogo ljudi.

- Ako ste negdje sami, nema potrebe da nosite masku. To je logično. U Splitu se to odnosi na mjesta gdje su veće gužve, naprimjer na Rivi ili tržnici. Ako netko sam šeta psa, nije logično da nosi masku - rekao je Capak.

24. travanj 2024 04:54