Hrvatska
StoryEditor

Filip Beć: Analizom podataka u Porscheu može se doći do zanimljivih spoznaja

12. Svibanj 2021.
Filip Beć, Porsche Digital Croatia

Filip Beć, Principal Engineer u Porsche Digital Croatia, developer je koji u toj tvrtki, nastaloj spajanjem Infiniuma i Porsche Digitala, podružnicom njemačkog Porschea, trenutno radi obradu velikih količina podataka uglavnom pristiglih iz automobila. Kako bi nam bolje pojasnio što radi, rekao je da se bavi analizom podataka kojom ustvari dolazi do zanimljivih saznanja koja pomažu unaprijediti proizvod, detektirati greške ili pronaći uzrok greške.

- Uz to, pomažem timu u definiranju rješenja i tehnologije koje će biti korištene za rješavanje specifičnog problema, mentoriram mlađe kolege i brinem se da se realizacija projekata odvija na ispravan i kvalitetan način.

Kako ste i kada uopće shvatili da želite raditi u IT-ju, a kako ste se kasnije  specijalizirali za posao developera?

Nakon završene osnovne škole nisam imao jasnu ideju što bih želio raditi u životu. Upisao sam matematičku gimnaziju jer sam volio predmete poput matematike, fizike i informatike. Uvijek sam bio zainteresiran za tehnologiju pa mi je informatika u srednjoj postala jedan od najdražih predmeta. Posebno mi se sviđalo programiranje i zapravo sam nakon srednje shvatio da se želim time baviti. Volio sam rješavati probleme. Logičko povezivanje i način razmišljanja koji je potreban u programiranju mi nikad nije predstavljao problem. Upisao sam FER i tamo se usmjerio na računarsku znanost koja mi se činila izazovnim i inovativnim područjem računarstva. 

Što, po vašem, mišljenju razlikuje odličnog developera od prosječnog?

Iz dosadašnjeg iskustva, rekao bih da natprosječan developer ima veliku širinu znanja o tehnologijama koje su dostupne i zna ih povezati i iskoristiti na ispravan način da bi sustav ili proizvod bio održiv, efikasan, skalabilan i siguran. 

Može li develeoper biti dobar i ako nema formalno obrazovanje?

Smatram da danas gotovo svatko tko ima ambicije može postati odličan developer, neovisno o formalnom obrazovanju. Postoji velika količina dostupnih kvalitetnih pa čak i besplatnih sadržaja. Moje mišljenje je da će dobar developer postati onaj tko je marljiv, uporan i ima želju za učenjem, a ne nužno onaj tko ima certifikat. S druge strane, poštujem i cijenim ljude koji žele za svoje znanje imati neki formalni oblik potvrde.

Koja je razlika između programera i developera, koje nijanse, ako su uopće nijanse, čine razliku?

Prema nekoj mojoj interpretaciji, programer je stručnjak za pisanje koda u nekom programskom jeziku, dok developer uzima u obzir širu sliku, kao, na primjer, kako povezati različite komponente sustava ili različite sustave i zna definirati pristup rješavanju problema.

Koliko su developeri danas popularni, padaju li im djevojke ničice pod noge kao u moje vrijeme 90-tih zlatnoj mladeži u Hondama NSX? Ili su developeri kao informatičari s početka 2000-tih povučeni introverti u kariranim košuljama i s debelim naočalama?

Mislim da danas taj stereotip više ne drži vodu. Naravno da nas ima različitih, ali većina kolega developera se voli družiti, baviti sportovima i raditi sve što i drugi ljudi. A što se tiče debelih naočala, vjerojatno su monitori postali nešto manje štetni za vid.

Boje li se developeri da će razvoj tehnologije utjecati na njihovo zanimanje, kao što je utjecao na neka druga, i da će izgubiti posao?

S obzirom na brzinu kojom se tehnologija razvija, developeri konstantno prate razvoj tehnologije i usvajaju nove vještine. Isto tako, umjetna inteligencija neće nikad biti rješenje za sve probleme. Ne vjerujem da će tehnologija pregaziti developere, ali je moguće da će se posao developera za 10 do 15 godina razlikovati od ovoga što danas smatramo developerskim poslom.

Kako provodite slobodno vrijeme, imate li hobije?

Slobodno vrijeme volim provoditi u prirodi ili na motoru. Vikendima te dvije stvari često kombiniram i pobjegnem na nekoliko sati iz Zagreba, provozam se po zanimljivim cestama i razgledam neke prirodne ili kulturne znamenitosti. Povremeno odem na padel, stolni tenis ili badminton što uz rekreaciju koristim i kao priliku za druženje s prijateljima.

21. travanj 2024 05:56