Hrvatska
StoryEditor

Po broju industrijskih robota tvrtka Klimaoprema u svjetskom je vrhu

16. Veljača 2020.
Sergio Galošić - Klimaopremafoto Dražen Lapić

Tehnološka razvijenost neke zemlje ili kompanije često se mjeri brojem industrijskih robota na deset tisuća zaposlenih u proizvodnji. Hrvatska po tom pitanju stoji vrlo loše, tek ih je 16.

No zato je jedna hrvatska kompanija u svjetskom vrhu prema tom kriteriju. Klimaoprema, proizvođač opreme za klimatizaciju i ventilaciju te čiste prostore, ima 253 instalirana robota u proizvodnji na 470 zaposlenih, prema čemu se može usporediti s top pet najrazvijenijih država na svijetu.

Naime, najviše industrijskih robota na 10 tisuća zaposlenih imaju Južna Koreja (700), zatim Singapur (650), Njemačka (320), Japan (300), Švedska (250), a prosjek Europe je 106 robota.

Proizvodni procesi Klimaopreme odvijaju se na dvije lokacije, u Samoboru i Novoj Gradiški, a tvrtka kojoj je na čelu Uprave Sergio Galošić, izvozi u 40 zemalja i 85 posto prihoda ostvaruje izvozom. Proizvodnja se temelj na najmodernijim automatiziranim i robotiziranim proizvodnim linijama i jedna je od rijetkih tvrtki u Hrvatskoj na toj tehnološkoj razini.

– Naš je cilj biti predvodnik digitalne transformacije u industriji te postaviti funkcionalni primjer prve pametne tvornice u Hrvatskoj – istaknuo je Galošić na HUP-ovoj konferenciji 'Digitalna (r)evolucija 3.0'

19. svibanj 2024 09:07