Hrvatska
StoryEditor

TOMAŠEVIĆEVI KOMANDOSI: Dvojac za demontažu najvećeg bankomata

19. Lipanj 2021.
Danijela Dolenec i Tomislav Tomaševićfoto Ratko Mavar

Samo najveće političke naivčine ili najžešći fanovi Tomislava Tomaševića mogu progutati kompletno objašnjenje o ekspresnoj smjeni vodstva Zagrebačkog holdinga. Razlog je pronađen u 305 milijuna kuna gubitka iskazanog u rezultatima poslovanja za prošlu godinu, kao i u tome što je potrebno hitno i neodgodivo djelovati kako bi se što prije počelo s restrukturiranjem.

Kao i obično u politici, istina je 'negdje između'. Holding je zaista zreo za restrukturiranje, ali to nije posao koji će se obaviti preko noći. Ni sâm prošlogodišnji gubitak u odnosu na prihode nije dramatičan, pogotovo u godini opterećenoj utezima potresa te pandemije i lockdowna. To više što ta gradska tvrtka ni prijašnjih godina nije izdašno punila proračun svog vlasnika – neto dobit nikad nije prešla sto milijuna kuna. Uostalom, u njezinu DNK-u nije visoka profitabilnost, nego efikasno pružanje komunalnih usluga.

Pravi razlog za smjenu Ljube Jurčića i cijeloga Nadzornog odbora te Uprave na čelu s Anom Stojić Deban zapravo je političko nepovjerenje u Bandićevu ekipu. Nova gradska vlast tim je potezom na najjednostavniji i najbrži način skinula s dnevnog reda mogući nastavak nekontroliranog odljeva novca iz gradske blagajne.

U Hrvatskoj su u optjecaju 43 milijarde kuna gotovog novca, a kroz Holding godišnje prođu gotovo četiri milijarde kuna, dobrim dijelom u kešu. Zato se može reći da su predsjednik Uprave Nikola Vuković i Ante Samodol dobili mandat da demontiraju najveći bankomat u državi kojim je do 28. veljače de facto upravljao jedan čovjek. Iako su radili u Holdingu i poznaju ga iznutra, pred njima nije lagan posao i čekaju ih veliki sukobi sa svim mogućim lobistima koji su svoje interesne skupine godinama jednostavno namirivali s obiju strana Miramarske ceste – u sjedištima Holdinga i Gradske uprave. No novi čelnici nikad u svojim karijerama nisu zazirali od sukoba, pa bi mogli biti dobri Tomaševićevi komandosi – samo ako se ne otrgnu kontroli.

Naravno, bilo bi usklađenije s proklamiranom politikom kad bi se cijelo vodstvo ključne gradske kompanije biralo na temelju natječaja, a da je ovo samo 'v. d.' razdoblje. Ovako, Holding će dobiti svojevrsnu hibridnu upravu – politički oktroiran dvojac i ostatak koji će na temelju natječaja birati – gradski političari.

17. travanj 2024 17:56