Svijet
StoryEditor

Infografika: Najsmrtonosnije pandemije kroz povijest

12. Travanj 2021.
foto Shutterstock

Čovječanstvo se stoljećima bori protiv raznih bolesti i virusa stoga nam ova epidemija ne bi trebala biti ništa posebno novo. I dok većina zaraznih epidemija nikada nije dosegla punopravni status pandemije, tijekom povijesti nekoliko se puta dogodilo da je neka bolest pomela stanovništvo.

U ovoj infografici donosimo pregled najsmrtonosnijih pandemija koje su imale veliki utjecaj na globalno stanovništvo u vrijeme kada su se pojavljivale.

image
foto Visualcapitalist


Sredinom 1300-ih kuga poznata kao Crna smrt odnijela je živote od oko 200 milijuna ljudi što je u to vrijeme bilo više od polovice globalne populacije.

O konkretnom uzroku Crne smrti još se uvijek raspravlja, a mnogi stručnjaci tvrde da je pandemiju iz 14. stoljeća uzrokovala bubonska kuga, što znači da nije bilo prijenosa s čovjeka na čovjeka, dok drugi tvrde da je možda bila i pneumonična.

Zanimljivo je da kuga postoji i danas - međutim, znatno je manje smrtonosna, zahvaljujući modernim antibioticima. Španjolska gripa koja se pojavila 1919. godine odnijela je čak 45 milijuna života što je tada predstavljalo oko 2,5 posto stanovništva, dok je trenutni COVID-19, za sada, smanjio populaciju za oko 0,03 posto.

image
foto Visualcapitalist
17. travanj 2024 06:40