Svijet
StoryEditor

Središnja banka Saudijske Arabije ubrizgava likvidnost u lokalne banke putem blockchaina

09. Lipanj 2020.

Piše: FIMA Plus

Monetarna uprava Saudijske Arabije (The Saudi Arabian Monetary Authority - SAMA), središnja banka zemlje, objavila je jučer da je nedavno ubrizgavala dio likvidnosti u lokalne banke putem blockchain tehnologije. Nije poznat točan iznos likvidnosti koji je SAMA ubrizgala putem blockchaina, no prošlog je tjedna središnja banka odlučila ubrizgati ukupno 50 milijardi saudijskih rijala (~ 13,35 milijardi USD) kako bi banke mogle podržati privatni sektor.

Iz SAMA-e su rekli kako je razvoj blockchaina dio njihovih kontinuiranih napora na istraživanju i eksperimentiranju s novim tehnologijama. Specifični detalji ove inicijative i dalje su nepoznati. Središnja banka još nije dala komentar.

Ovo nije prvi put da SAMA eksperimentira s blockchain tehnologijom

Prošle je godine pokrenula projekt digitalne valute pod nazivom Aber u suradnji sa središnjom bankom Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi pomogla bankama u obje zemlje da izdaju doznake putem blockchaina. Uz to, u 2018. godini SAMA se udružila s Rippleom kako bi pomogla lokalnim bankama da poboljšaju svoju platnu infrastrukturu putem RippleNeta.

25. ožujak 2023 09:07