Što i kako
StoryEditor

Kreiranje vlastitog chatbota nije toliko teško koliko mislite

21. Travanj 2023.

S porastom korištenja velikih jezičnih modela (LLM) kao što su ChatGPT i GPT-4, mnogi se pitaju je li moguće napraviti vlastiti chatbot umjetne inteligencije (AI) s podacima iz baza njihovih kompanija. Je li to uopće izvedivo i mogu li jezični modeli ponuditi takve mogućnosti? 

U ovom članku otkrivamo što je sve potrebno za stvaranje ‘privatnog ChatGPT-a‘ koji koristi podatke koje mu mi dajemo. Istražit će mo prednosti ove tehnologije, ali i na koji način možemo prevladati njezina trenutna ograničenja. 

Korištenje predložaka 

Za izradu chatbota potrebna nam je baza podataka za razgovor za treniranje AI modela, a s obzirom da je cijeli proces prilično dugotrajan, na internetu već postoje rješenja. Na primjer, Tidio je platforma koja nudi besplatne alate za izgradnju chatbota koji prepoznaju namjere korisnika. Također nam omogućuje treniranje chatbota učitavanjem razgovora, bilješki ili tekstualnih poruka.

Ako pak ne želite koristiti platformu za razvoj chatbota bez koda, dostupne su brojne druge opcije. Ako se bavite programiranjem i zainteresirani ste za strojno učenje, onda vjerojatno već znate da bi trebali razmotriti Dialogflow API (u vlasništvu Googlea) kao svoj primarni alat. 

Stvaranje osnovnog chatbota iznimno je jednostavno i dostupno svima. Postoji bezbroj online alata za razvoj botova koje možemo koristiti besplatno. Međutim, izrada chatbota za web stranicu je za početnike malo lakša od izrade botova za društvene mreže. Najbolji i vjerojatno najlakši način za stvaranje vašeg prvog chatbota jest korištenje predložaka. 

Dakle, jednostavno odaberete bota koji vas zanima i otvorite ga u uređivaču. Na taj ćete način moći vidjeti kako je dizajniran i po želji promijeniti poruke ili logiku tijeka razgovora. Platforme kao što su Tidio, Botsify ili Chatfuel omogućuju nam da se igramo s predlošcima chatbota ili pak stvaranje od nule. 

Spajanje chatbota s web stranicom 

Stvaranje sofisticiranog chatbota može trajati godinama - i to s cijelim timom programera. S druge strane, ako želite jednostavan chatbot za svoju web stranicu ili nešto slično, to može potrajati pola sata. Samo koristite platformu po svom izboru. Korisnici možda neće ni primijetiti razliku s obzirom da se dobro osmišljen chatbot razgovor ponekad može činiti interaktivnijim i zanimljivijim od iskustava koja nude brojna visokotehnološka rješenja.

Najlakši način za dodavanje chatbota na vaše web mjesto je da instalirate WordPress dodatak za chatbot. Ako nemate stranicu koju pokreće WordPress, mnoga rješenja se mogu integrirati sa stranicama na platformama kao što su Shopify, Wix, Magento ili BigCommerce. Chatbotovi se također mogu integrirati uz pomoć JavaScripta, ali za to ćete vjerojatno trebati pomoć programera. 

Zaključno, oslanjanje isključivo na jezični model za generiranje činjeničnog teksta je pogreška. Fino podešavanje modela također neće biti od pomoći jer modelu neće dati nikakva nova znanja i ne pruža vam način da provjerite njegov odgovor. Da biste izgradili dobar mehanizam, odvojite svoju bazu znanja od velikog jezičnog modela i generirajte odgovore samo na temelju navedenog konteksta - ili jednostavno koristite platforme koje to rade za vas. 

19. travanj 2024 21:29