Tehno
StoryEditor

Borba protiv inflacije: Četiri aplikacije za praćenje potrošnje i sniženja

23. Srpanj 2022.

Piše: Lucija Barišić

Inflacija je uzela maha, cijene proizvoda i usluga rastu, a pritisak na osobne financije svakog pojedinca postaje sve veći. Sve više ljudi okreće se štednji, a razvoj moderne tehnologije omogućio je nove oblike praćenja potrošnje. Osim aplikacija za praćenje osobnih financija, tu su i one koje korisnike izravno upućuju na snižene proizvode ili one s kojima će dugoročno uštedjeti.

33% - lov na popuste

Odnedavno je na hrvatskom tržištu dostupna aplikacija 33% za pregled sniženih proizvoda u nekim od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Korisnici mogu pretražiti proizvode prema trgovačkom lancu, kategoriji proizvoda, tipu prodajnog mjesta, dok na karti mogu pronaći najbližu trgovinu. Također, za svaki proizvod na sniženju naznačeno je do kada traje sniženje.

S ovom aplikacijom jednostavno se dodaju omiljeni proizvodi na jedan popis, kao što se može stvoriti i personalizirani popis za kupovinu te je u potpunosti besplatna.

Goodbugdet – virtualne omotnice s novcem

U aplikaciji Goodbudget korisnik određuje svoj budžet za buduće troškove koji su podijeljeni prema kategorijama. Svaka od kategorija za koju je određen budžet može se promatrati kao omotnica s novcem. Nakon što korisnik u potroši novac u stvarnom životu, tada u aplikaciji registrira obavljenu kupovinu i odabire kategoriju, odnosno omotnicu iz koje je potrošio svoj novac.

Aplikacija omogućuje praćenje osobne potrošnje te korisniku olakšava raspoređivanje novca iz osobnog budžeta.

Korisničkom računu Goodbudgeta moguće je pristupiti s više uređaja. Osnovni paket u aplikaciji je besplatan, a cijena Googbudget Plus paketa je 8 dolara mjesečno ili 70 dolara godišnje.

Štedilica – podsjetnik za štednju

Štedilica je aplikacija koja je nastala u sklopu projekta 'Naučimo upravljati novcem kako bismo lakše upravljali budućnošću', kojeg je sufinancirala Europska unija. Njezino sučelje je vrlo jednostavno za korištenje, a korisnici mogu odabrati vrstu svojih prihoda i rashoda. Rashodi su podijeljeni u dvadeset kategorija, a također postoji opcija označavanja pojedinog rashoda kao 'ponavljajućeg'. Ono što ju ističe od ostalih sličnih aplikacija jest valutni kalkulator za preračunavanje tri valute – kuna, eura i američkih dolara.

Aplikacija je na hrvatskom jeziku, a pruža i opciju postavljanja cilja za štednju, kao i statistički prikaz osobne potrošnje. U slučaju kada korisnik zaboravi unijeti svoje dnevne prihode i rashode, ova ga besplatna aplikacija podsjeća da to učini.

Provjera učinkovitosti uređaja – ušteda na energiji

Osim nadzora nad osobnom potrošnjom i traganjem za sniženjima u trgovinama, neizostavan element štednje u svakom kućanstvu jest i ušteda električne energije. Web aplikacija Provjera učinkovitosti uređaja omogućuje skeniranje QR koda ili unošenje naziva proizvođača, za dobivanje informacije koliko je taj proizvod ekonomičan.

Isto tako, moguće je usporediti više proizvoda, a aplikacija omogućuje i izračun ukupnih troškova određenog proizvoda koji uključuju cijenu samog proizvoda i troškove njegova korištenja.

U aplikaciji je moguće provjeriti energetsku učinkovitost hladnjaka i zamrzivača, rashladnih vitrina, perilica rublja, kombiniranih perilica sušilica, perilica posuđa te televizora i elektroničkih zaslona.

17. travanj 2024 18:10