Tehno
StoryEditor

Nintendo zabilježio pad prodaje konzola od 22 posto, spas vidi u novom izdanju 40-godišnje igre

10. Svibanj 2023.

Tvrtka Nintendo izvijestila je o padu prihoda i dobiti u fiskalnoj godini potaknut padom prodaje svoje vodeće konzole Nintendo Switch. S padom prihoda i dobiti od 5,5, odnosno 9 posto, japanski je gaming div prodao 17,97 milijuna jedinica svoje vodeće serije konzola Switch što je pad od 22 posto na godišnjoj razini.

Nestašica poluvodiča i drugih komponenti utjecala je na proizvodnju novih konzola, priopćili su iz tvrtke, a veliki im je udarac zadala i smanjena prodaja tijekom blagdana. Za sljedeću fiskalnu godinu tvrtka predviđa prodaju od 15 milijuna jedinica Switcha s obzirom da je riječ o već zastarjeloj konzoli za koju investitori strahuju da je prošla svoj vrhunac.

Nintendo je dva puta bio prisiljen smanjiti svoju prognozu prodaja konzole u posljednjoj fiskalnoj godini zbog problema na tržištu i loše blagdanske sezone iako su pokušali osvježiti zastarjelu novim karakteristikama, što je kratkoročno pomoglo, trend pada prodaje nije posustajao.

Za ponovni preporod svog poslovanja tvrtka se oslanja na novu verziju svoje 40-godišnje igre ‘Zelda‘ pa su tako, prenosi Hina, najavili da će u petak lansirati ‘Suze kraljevstva‘, novo izdanje legendarne igre što je privuklo pažnju ljubitelja konzola i obožavatelja ove legendarne igre.

Sony s rekordnim rezultatima

Saga o princezi Zeldi i ratniku vilenjaku Linku od prvog izdanja 1986. godine do danas prodana je u 125 milijuna primjeraka diljem svijeta, a pomogla je u oblikovanju igara ‘otvorenog svijeta‘ u kojima igrači slobodno lutaju virtualnim krajolicima.

- Suze kraljevstva će biti daleko najveći doprinos prihodima Nintenda ove godine - rekao je Serkan Toto, analitičar u Kantan Gamesu, a prenosi Hina.

Igra koja je postala senzacija čim je dospjela na tržište dva je desetljeća pomicala granice dizajniranja igara, no s dolaskom novih i kvalitetnijih igara svima je već pomalo dosadila, unatoč naporima razvojnog tima da stvore nova izdanja. Ipak, preporod igre se dogodio 2017. kada je zajedno sa Switch konzolom lansiran ‘Dah divljine‘, najprodavanije izdanje ovog serijala. Hoće li se nešto ‘okrenuti‘ u Nintendu s novom igrom, tek ostaje za vidjeti.

Gaming sektor doživio je nagli pad prodaje nakon pandemije, što je bilo i očekivano s obzirom da se u razdoblju od 2019. do 2021. proširio za 26 posto, dosegnuvši vrijednost od rekordnih 191 milijardu dolara na kraju 2021. godine.

Ipak, za razliku od Nintenda, drugi veliki igrači u gamingu, pogotovo u segmentu konzola, brzo su se nakon postpandemijskog pada vratili na staru slavu pa je tako Sony nedavno izvijestio o rekordno visokoj dobiti za posljednju fiskalnu godinu, s oko 19 milijuna prodanih PlayStation 5 konzola. Sonyjeve dionice ove su godine porasle za 25 posto, dok su, usporedbe radi, dionice Nintenda zabilježile tek blagi rast od 3,6 posto.

27. travanj 2024 07:07