Tehno
StoryEditor

Robot gepard brani bolje od Allisona, Courtoisa, a i Livakovića

23. Listopad 2022.

Bolje od vratara cijele engleske Premier lige, pa i od Belgijca Thibauta Courtoisa, kojeg je najboljim nogometnim vratarom nedavno proglasio France Football, ili od Fifina izbora za najvratara 2022. Brazilca Allisona, pa čak vjerojatno bolje i od Dominika Livakovića – gol čuva Mini Cheetah, robotska zvijer ili, točnije, minigepard.

Statistika obrana udaraca na gol tog robota teškog devet kilograma nadmašuje onu najboljih profesionalnih golmana, ali oni za svoju karijeru ipak ne trebaju strepjeti. Dinamičnoga četveronožnog robotskog vratara osmislili su znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija Xiaoyu Huang, Zhongyu Li, Yanzhen Xiang, Yiming Ni, Yufeng Chi, Yunhao Li, Lizhi Yang, Xue Bin Peng i Koushil Sreenath te na portalu arXiv objavili istraživanje u kojem opisuju kako robota treniraju, a on uči i napreduje.

Usput se i dobro zabavljaju iako navode da nije baš lako naučiti robota da dinamički pomiče svoje tijelo, istodobno pazeći da njegova stopala (ili lice) završe tamo gdje trebaju biti, a naposljetku i na vrijeme blokiraju loptu. Kažu da su to dva problema spojena u jedan i, naravno, riješili su ih. Istraživači kažu da se ‘predloženi okvir može proširiti na druge scenarije, kao što je višestruko šutiranje nogometne lopte‘.

A nikad se ne zna, možda će i samo gledanje kako gol čuva i loptu šutira robotska zvjerčica ponekog navijača nadahnuti da uvježba i svoj lokomotorni sustav.

25. travanj 2024 23:49