Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[100 najvažnijih preuzimanja - 6] Studenac kupuje najviše, Česi novi vlasnici najvećeg lanca kladionica…

23. Studeni 2022.
Edvard Varda

Nastavljamo sa serijalom o najvažnijim preuzimanja. Nakon što smo prošlog tjedna objavili najvažnije naglaske vezane uz trendove na preuzimačkoj sceni, počinjemo objavljivati kronologiju sto najvažnijih i najvećih transakcija od početka godine.

 

1.      MAWERICK WEALTH MANAGEMENT Ante Lučića preuzeo je ELGRAD od Jadranke Abramović i Miroslava Abramovića. ELGRAD je tržišni lider u prodaji i konfekciji pločastih materijala na bazi šperploče koji posluje na hrvatskom, austrijskom te tržištu BiH.

2.      Zagrebački BAYER preuzeo je od američkog MONSANTO COMPANYJA vlasništvo nad zagrebačkim MONSANTOM i pripojio ga. Posljedica je to BAYEROVA preuzimanja cijelog MONSANTA.

3.      Slovenska tvrtka SIAPRO preuzela je većinski vlasnički udjel u križevačkom STROJREMU od Tomislava Dijanuša.

4.      Tvrtka PAYTEN istoimenoga poljskog vlasnika preuzela je vlasništvo nad tvrtkom INTEGRIRANI POSLOVNI SUSTAVI iz Mokrica od Hrvoja Habjanca i Ljudevita Habjanca.

5.      Nizozemski ALLIANCE NEDERLAND B. V. postao je najveći udjelničar OKTAL PHARME preuzimanjem 49 posto vlasništva od britanskog AH UK HOLDCO 1 LIMITEDA.

6.      Edvardu Vardi u vlasničkoj strukturi splitskog UNCONDITIONALA, koji stoji iza brenda za kućne ljubimce ZOO Hobby, pridružio se njemački FRESSNAPF, vodeća europska grupacija u toj branši. Tako ojačana tvrtka preuzela je SUPER ZOO RETAIL od Dušana Plačeka, pa tako i četiri trgovine njegovog češkog lanca.

7.      EMMA GAMMA ADRIATIC, tvrtka u vlasništvu češkog fonda EMMA CAPITAL, preuzela je vlasništvo nad lancem sportskih kladionica SUPER SPORT od Danka Ćorića za vrtoglavih 920 milijuna eura. To je jedno od najvećih preuzimanja u povijesti. Tako je SUPER SPORT došao u ruke ENTAINA, britanskoga kladioničara koji u novoosnovanom joint ventureu ENTAIN CEE ima udjel od 75 posto, a EMMA CAPITALU ostaje 25 posto udjela. Transakcija uključuje tvrtke MINUS5 i PUNI BROJ.

8.      STUDENAC je najveći preuzimač u ovoj godini. Preuzeo je tristo trgovina kutinske LONIA TRGOVINE od Frane Jarama, dubrovački lanac PEMO, slunjski lanac KORDUN i pulsku DURAVIT TRGOVINU, koju je pripojio. Sada Michał Seńczuk upravlja lancem s više od tisuću prodajnih mjesta.

9.      Nizozemska tvrtka CME MEDIA ENTERPRISES preuzela je stopostotni udio u vlasništvu RTL-a HRVATSKA od njemačke tvrtke RTL GROUP CENTRAL & EASTERN EUROPE. Transakcija je procijenjeno na vrijednost od 50 milijuna eura.

10.  Ratko Habus potpuno je preuzeo vlasništvo nad oroslavskim BIROTEHNIKOM od sedmero suvlasnika.

11.  POLIKLINIKA RIDENT postala je dio ADRIA DENTAL GROUPA, koji je tako nastavio konsolidirati branšu. Prošle je godine investirao u POLIKLINIKU ARENA, SALONU DENTAL i DENTALNI LABORATORIJ VLADIMIR TEŠIJA iz Solina, a u siječnju je preuzeo zagrebački DENTUM. POLIKLINIKA RIDENT najveća je tvrtka u grupaciji: ima dvije poliklinike u Rijeci i Poreču te najveći dentalni laboratorij u Hrvatskoj – RIDENTAL. Tvrtke sastavnice ADRIA DENTAL GROUPA prošle su godine ostvarile više od 180 milijuna kuna prihoda i imaju gotovo 300 zaposlenih. Iza tih grupacija stoji PROVECTUS CAPITAL PARTNERS (PCP), investicijsko društvo usmjereno na tržišta jugoistočne Europe.

12.  Tvrtka ZAGREB-MONTAŽA PROPERTY MANAGEMENT preuzela je vlasništvo nad zagrebačkim OFFICIUM PARTNEROM od PLESTON NEKRETNINA.

13.  Nizozemski IMCD GROUP preuzeo je vlasništvo nad zagrebačkim POLYCHEMOM od austrijske tvrtke POLYCHEM.

14.  Timon Kordić preuzeo je vlasništvo nad IZGRADNJOM FUTUROM iz Donjega Stupnika od Darka Lovrića.

15.  Tvrtka švicarskog vlasnika ALPHACHROM preuzela je vlasništvo nad ASOLUTICOM od turskoga YATIRIM PROJE VE DANISMANLIKA i zatim ga pripojila.

16.  Vlasnik GRAD-EXPORTA Petar Šimić preuzeo je vlasništvo u vinkovačkom EUTHERMU od Vladimira Sotinca.

17.  Svjetlan Stanić s pomoću svoga je STANIĆ BEVERAGESA preuzeo većinski paket MARASKE od Saponije i Koestlina te sad ima 98,75 posto dionica.

18.  Martin Zebić preuzeo je vlasništvo i direktorsku poziciju u zagrebačkoj tvrtki NEW KOLEX GLOBAL od Josipa Kolaka. Istog dana, 15. srpnja, FINA je podnijela zahtjev za otvaranje stečaja zbog dugova od 1,7 milijuna kuna. Račun je u blokadi od siječnja.

19.  HOLCIM (HRVATSKA) preuzeo je čakovečki BETAPLAST od Anice Štefan i Franje Štefana.

20.  Matija Zadravec preuzeo je vlasništvo nad SMARTPHONE I TABLET SERVISIMA od tvrtke BETA APODIS, odnosno od Matije Osrečaka i ODVJETNIČKOG DRUŠTVA DOMINIKOVIĆ I OSREČAK.

21.  Švicarska tvrtka SICURTA AG ušla je u vlasničku strukturu osječke GRAVIJE, građevinske tvrtke za cestogradnju. Tomislav Ravlić ostao je suvlasnik i na čelnoj poziciji.

22.  Senka Eterović i Urška Kaučič preuzele su vlasništvo nad ORDIZAG TRGOVINOM od njemačke tvrtke ORSAY GMBH. Eterović je preuzela direktorsku poziciju.

23.  Ciparska EMMA SIGMA, iza koje stoji češki fond EMMA CAPITAL, preuzela je SERVISNI CENTAR TROGIR od BRODOTROGIRA. Dosadašnja tvrtkina prokuristica Paulina Ilić imenovana je novom predsjednicom Uprave, a Danko Končar napustio je Upravu tvrtke koja upravlja Marinom Trogir. Češki fond u Hrvatskoj investirao je i u kladionice SUPER SPORT te novigradsku MARINU NAUTICA.

24.  Francuski je VACANCESELECT HOLDING s pomoću svoje hrvatske tvrtke ADRIATIC KAMP preuzeo vlasništvo nad MEDITERAN KAMPOM od Stanka Birina, Igora Maše, Krešimira Bauera, Andreje Folo i Ivane Rast. Tvrtka je preselila sjedište iz Samobora u Pulu, a Marino Brečević zamijenio je Bauera na mjestu direktora.

25.  TELEMACH HRVATSKA preuzeo je tvrtku OT – OPTIMA TELEKOM, kojom je do prošlog ljeta upravljao HT. Početkom studenoga OT – OPTIMA TELEKOM pripojen je novom vlasniku.

Sutra objavljujemo nastavak liste 100 najvažnijih preuzimanja

20. travanj 2024 11:37