Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Janaf ulazi u sunčane elektrane u trenutku kad su sve neisplativije

23. Svibanj 2024.

Janafov ulazak u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora možda nije najbolje tempiran s obzirom na trenutne tržišne cijene, može se čuti među stručnjacima za zelenu energiju. Kompanija je u utorak priopćila kako je putem povezane tvrtke Janaf OIE kupila sto posto udjela u tvrtki Solar Energy Vođinci. Ta tvrtka razvija SE Vođinci blizu Vinkovaca instalirane snage 14,3 MW i priključne snage 9,99 MW. Projekt je u fazi početka gradnje, s ishođenim građevinskim dozvolama, te bi s radom trebala početi 1. ožujka iduće godine.

Tko je prodavatelj?

Dosadašnji vlasnik Sun Energy Vođinci bio je Toni-Rudolf Vlaić, cijenjeni poduzetnik u domaćim krugovima obnovljivih izvora energije. Vlaić – prema medijskim napisima, povratnik iz Njemačke porijeklom iz šibenskog kraja – direktor je kompanije El Sun Energy koja je dio turske grupacije Elin, velikog proizvođača fotonaponskih panela. Prema podacima s internetske stranice, El Sun Energy do sada je u Hrvatskoj realizirao četiri sunčeve elektrane. Od toga su tri na zemlji, SE Velim, SE Kosore-Jug i SE Stankovci, dok je SE Bikarac instalirana na krovu. Osim El Suna, sudski registar Vlaića povezuje s još nekoliko kompanija iz segmenta zelene energije – osim što vodi ovdašnju podružnicu Elin Elektrika, osnivač je i direktor tvrtki Sun Energy Lozovac, Sun Energy Kistanje i Sun Energy Polača. Te tri tvrtke osnovane su tijekom 2021. godine.

SE Lozovac planira se graditi u južnom dijelu Šibensko-kninske županije, oko osam kilometara sjeveroistočno od samog Šibenika, u neposrednoj blizini ulaza u Nacionalni park Krka. Prema elaboratu, gradnja elektrane planirana na pretežito poljoprivrednom zemljištu, a površina namijenjena za smještaj fotonaponskih modula, platoa trafostanica i pomoćnih građevina iznosi malo manje od sedam hektara. Ukupna površina na kojoj će se prostirati taj projekt iznosi gotovo 20 hektara.

No, tijekom 2021. i 2022. gradnji elektrane žestoko su se usprotivili mještani Lozovca, ponajviše zbog njezine lokacije neposredno kod ulaza u Nacionalni park. Zbog mogućeg negativnog utjecaja na prirodna staništa, prijašnje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja krajem travnja 2022. od Sun Energy Lozovac zatražilo je provođenje postupka procjene utjecaja na okoliš.

Istovjetni postupak resorno je ministarstvo zatražilo i za SE Kistanje, instalirane snage do 9,99 MW, koja bi bila smještena oko 500 metara sjeveroistočno od sela Kistanje, također u Šibensko-kninskoj županiji. U selu Polača u Zadarskoj županiji planirana je gradnja sunčane elektrane ukupne instalirane snage 14,55 MW i priključne snaga do 10 MW. Elektrana će se prostirati na ukupno 18 hektara. U kojoj su fazi ovi projekti od Tonija-Rudolfa Vlaića nismo uspjeli doznati s obzirom da nije odgovarao na pozive i poruke.

Milijuni eura gotovine

Što se tiče Janafovog preuzimanja projekta u Vođincima, u priopćenju nije otkrivena vrijednost transakcije, a odgovor na upit na to pitanje kao ni koliko će stajati izgradnja elektrane do zaključenja teksta nije došao iz Janafa. Energetski stručnjaci s kojima smo razgovarali u neslužbenom razgovoru kažu kako je realizacija ovog ulaganja s jedne strane logična s obzirom na Janafove interne potrebe za energijom, ali i velikim investicijskim potencijalom. Naime, prošlu je godinu taj državni operater naftovodnog sustava zaključio sa 124 milijuna eura gotovine u bilanci.

Vodeći ljudi kompanije u priopćenju su naveli kako je preuzimanje projekta sunčeve elektrane prvi opipljivi rezultat novog strateškog usmjerenja Janafa prema zelenoj transformaciji. – Ne zanemarujući sigurnost opskrbe srednje Europe i država u okruženju energentima, nastavit ćemo s razvojem segmenta poslovanja obnovljivih izvora energije, kako bi Janaf postao respektabilan igrač na hrvatskom tržištu električne energije - rekao je Stjepan Adanić, predsjednik Uprave JANAF-a.

Član Uprave Vladislav Veselica naglasio je da je riječ tek o prvom takvom ulaganju jer trenutno u različitim fazama poslovnih aktivnosti Janaf razmatra niz drugih greenfield i zrelih projekata ove vrste. Dosad je Janaf realizirao projekte integriranih sunčanih elektrana na svojim terminalima Sisak, Žitnjak i Omišalj, a u pripremi su neintegrirane sunčane elektrane na lokacijama u Slavonskom Brodu, Omišlju i na Žitnjaku u Zagrebu.

Međutim, Liderovi sugovornici neslužbeno tvrde kako nisu sigurni koliko je ulaganje u sunčane elektrane danas isplativo, ako govorimo o proizvodnji struje za tržište. Naime, podaci Hrvatske burze električne energije CROPEX pokazuju kako trenutno vrijedi negativna cijena koja dostiže i do 100 eura za MWh, a naplaćuje se od 10 do 18 sati. Drugim riječima, s obzirom da sunčane elektrane proizvode struju dok je danjeg svjetla, dobar dio dnevne proizvodnje protječe u stvaranju gubitka.

– Solar je došao do svoje granice isplativosti i danas je nerentabilan ako se paralelno ne razmišlja o baterijskim sustavima – tvrdi jedan energetski stručnjak koji je želio ostati anoniman. Prema njegovom sudu, investitorima u obnovljive izvore energije danas bi trebale biti zanimljivije vjetroelektrane jer su u ‘kontrahodu‘ sa sunčanim elektranama – više proizvode struje noću i tijekom zimskog razdoblja za razliku od solara koji su najproduktivniji danju i ljeti.

17. lipanj 2024 00:26