Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Poljski Enterprise Investors prodaje Intersport

01. Lipanj 2022.
Michal Kedzia, Enterprise Investorsfoto Ratko Mavar

Poljski fond Enterprise Investors, koji je prije nekoliko godina od Mercatora preuzeo tvrtku Intersport ISI i lanac trgovina sportske opreme Intersport u Sloveniji i regiji, traži novog vlasnika za svoju investiciju, pišu slovenske Finance.

Enterprise Investors jedna je od najvećih private equity kompanija u srednjoj i istočnoj Europi, a od osnivanja 1990. godine prikupila je sredstva za devet fondova čija vrijednost kapitala iznosi više od 2,5 milijardi eura. Ti fondovi investirali su 2,2 milijarde eura u 151 društvo iz raznih sektora, te izlaskom iz 135 društava ostvarili povrat od 4,2 milijarde eura.

Enterprise Investors u hrvatskom portfelju ima maloprodajni lanac Studenac, pekarsku industriju Pan Pek te lanac trgovina sportskom opremom Intersport. Inače, poljski private equity fond Enterprise Investors je pohod po Hrvatskoj započeo 2018. preuzimanjem Studenca. Nakon toga je krenuo avizicijski pohod Poljaka putem Studenca. Prvo je 2019. Studenac preuzeo zadarski Sonik i Istarske supermarkete. Nakon toga je preuzeta i trgovina Bura iz Biograda s kojom je prihode u svom portfelju povećao za nekih dvjestotinjak milijuna kuna, a u ovoj će godini njegovi prihodi dodatno biti uvećani za prihode (zasad) triju novih akvizicija – dubrovačkog Pema, slunjskog Korduna i kutinske Lonie.

Kada je ovaj fond stigao u Hrvatsku objavio je da ima na raspolaganju fond od pola milijarde eura za ulaganje u Adria regiji. Prema podacima o portfelju s njegove mrežne stranice, u ove četiri godine u Adria regiji fond se zadržao samo u Hrvatskoj, na Pan Peku (čiji je stopostotni vlasnik također od 2018. godine) i Studencu. Iz toga se može zaključiti da za nove akvizicije u hrvatskoj maloprodaji ima na raspolaganju još nekoliko stotina milijuna eura.

Što se tiče Intersporta, proces prodaje još nije počeo, no prema nekim predviđanjima prodaja bi mogla biti realizirana u drugoj polovici ove godine.

Intersport u regiji ima više od 140 prodavaonica, uključujući tržišta Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

20. travanj 2024 10:00