Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Raste povjerenje fondova privatnog kapitala, očekuju se dobri povrati ove godine

13. Kolovoz 2024.

Prema najnovijem Deloitteovom ispitivanju o povjerenju private equtiy fondova, indeks povjerenja nikada prije nije kontinuirano rastao ovako dugo, već četvrto polugodište zaredom, premašivši povijesni prosjek od početka provođenja ispitivanja i dosegnuvši brojku 118, zbog čega raste nada u dobru godinu pred nama.

Kako se navodi u Deloitteovu priopćenju, najnoviji pokazatelji odnosa prema transakcijama u Srednjoj Europi upućuju na kontinuirano rastuće povjerenje. Čak 84 posto ispitanika smatra da će se 2024. pokazati kao dobra godina za povrate na ulaganja, a indeks povjerenja stabilno raste već četvrto polugodište za redom.

Indeks je uobičajeno povezan s ekonomskim očekivanjima, koja su prema ispitanicima poticajna. Naime, samo desetina ispitanika trenutačno očekuje pogoršanje, manje nego u prošlom polugodištu (petina ispitanika) i prije godinu dana (43 posto). Nadalje, trećina ispitanika očekuje poboljšanje situacije.

Likvidna su sredstva nešto dostupnija, dok trećina ispitanika očekuje dodatno povećanje dostupnosti financiranja dugom do kraja godine. To bi moglo potaknuti veće transakcije - prvi put u deset godina otkako se ispitivanje provodi, ne očekuje se smanjenje veličina ostvarenih transakcija. Osim toga, u ovom ispitivanju već je četvrti put zaredom zabilježen manji broj ispitanika koji očekuju smanjenje dostupnosti kapitala.

image

Ante Salopek, Deloitte

- Činjenicu da je indeks premašio svoj dvadesetogodišnji prosjek nakon dužeg razdoblja nesigurnosti smatramo jako ohrabrujućom. Do ovog je poboljšanja dolazilo postupno i kontinuirano, u većoj mjeri nego nakon tri protekla pada, što je razlog za suzdržani optimizam s obzirom na iskustvo stečeno tijekom više od 25 godina snalaženja u različitim dijelovima ekonomskih ciklusa i složenim okruženjima - izjavio je Ante Salopek, viši menadžer u Deloitteovu odjelu financijskog savjetovanja.

ESG pitanja i dalje igraju važnu ulogu u fondovima u regiji. Više od dvije petine fondova (41 posto) počele su definirati buduće ciljeve i obveze u području klimatske neutralnosti, a jedna je petina već uvela službene obveze i ciljeve u području dekarbonizacije.

- Private equity fondovi diljem svijeta sve češće uključuju parametre koji se odnose na održivost i raznolikost u svoje postupke donošenja odluka i planove za stvaranje vrijednosti. Srednja Europa nije iznimka. S obzirom na to da supjeh na ovom važnom području utječe na vrijednost transakcija, očekujemo da će private equity fondovi odigrati vodeću ulogu u vidu potpore poduzećima u regiji u postizanju svojih ESG ciljeva - zaključuje Salopek.

16. rujan 2024 09:05