Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Wienerberger preuzima riječki Vargon

09. Lipanj 2022.

Austrijski proizvođač građevinskog materijala Wienerberger, koji već godinama ima podružnicu i u Hrvatskoj, preuzima jednog od vodećih domaćih dobavljača cjevovodnih sustava, riječku tvrtku Vargon, priopćeno je u četvrtak iz Wienerberger.

Vargon je obiteljsko poduzeće s proizvodnim pogonom u blizini Rijeke, koje je 2021. godine ostvarilo promet od 24,4 milijuna eura.  Riječka tvrtka od 1990. godine nudi kompletnu paletu kućnih vodovodnih i kućnih kanalizacijskih cijevi, a zapošljava oko 250 radnika. 

Tom akvizicijom Wienerberger proširuje svoju kompetenciju u segmentu kućnih cijevnih instalacija, odnosno širi svoju ponudu sustava plastičnih cijevi i rješenja za kućne instalacije, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Uprave društva Wienerberger AG Heimo Scheuch istaknuo je da preuzimanjem tvrtke Vargon Wienerberger širi svoju poziciju u Europi, kao partner građevinskih materijala za cijelu ovojnicu zgrade.

- Time dosljedno slijedimo našu strategiju održivog rasta s fokusom na inovacijama i lokalnim stvaranjem dodane vrijednosti. U Vargonu smo našli partnera čija se kultura poslovanja, kao i Wienerbergerova,  temelji na vrijednostima poštovanja i povjerenja - naglasio je Scheuch.

Preuzimanjem Vargona Wienerberger stječe i vlastitu proizvodnu lokaciju u Hrvatskoj, čime jača svoju nazočnost u jugoistočnoj Europi. To im omogućuje da iz regionalne proizvodnje opskrbljuje hrvatsko tržište, kao i tržište jugoistočne Europe, a dosadašnji direktor i većinski vlasnik Vargona Goran Brašnić zadržava i dalje 20 posto udjela u Vargonu.

- Drago mi je da smo u Wienerbergeru našli strateškog partnera koji kao globalno poduzeće nudi inovativan i širok asortiman za cjelovita rješenja kod vodovodnih i kanalizacijskih sustava te infrastrukturna rješenja i sa kojim ćemo našem poduzeću osigurati ubuduće održiv daljnji razvoj - rekao je Brašnić. 

Transakcija će se obaviti u 2022. godini, ovisno o potrebnim protumonopolskim odobrenjima i ispunjenju ostalih preduvjeta koji su tipični za ovakve transakcije, navodi se u priopćenju.

27. siječanj 2023 01:11