Ukratko
StoryEditor

Inter Cars otvorio novi logistički centar u Vukovini na više od 15.000 m2

14. Listopad 2022.
Novi logistički centar Inter Carsa u Vukovini

Novi logistički centar, osim Inter Carsovim kupcima u Hrvatskoj pruža podršku i usluge Inter Carsovim tvrtkama u BiH, Sloveniji i Italiji, zemljama koje se sve više učvršćuju na tržištu ‘aftermarketa‘

Nakon sedam godina poslovanja u Zaprešiću, logistički centar Inter Cars Hrvatska potpuno se preselio na novu lokaciju, u Vukovinu, točnije u prostor industrijske poslovne zone Meridian 16, na adresu Zelena aleja 45. Kako to obično biva u automobilskoj branši, s rastom obujma posla i praćenjem trendova u poslovanju nužne su i neke promjene. U ovom slučaju to je bila potreba za većim i tehnološki modernijim skladišnim prostorom sagrađenim prema najvišim standardima. O tome dovoljno govori podatak da su na navedenoj adresi u Vukovini neke od najvećih svjetskih tvrtki poput Kuehne+Nagela ili cargo-partnera.

15 tisuća kvadrata

Preseljenje središnjeg skladišta na novu lokaciju nije najveća dugoročna investicija samo za Inter Cars Hrvatsku već i za cijeli Inter Carsov klaster. Novi logistički centar, osim Inter Cars kupcima u Hrvatskoj, pruža podršku i usluge Inter Cars tvrtkama u BiH, Slovenij i Italiji, zemljama koje se sve više učvršćuju na aftermarket tržištu.

Novi objekt u Vukovini omogućuje podjelu zona za prihvat i izdavanje robe s više prijamnih rampi za istovar robe, što znatno pojednostavnjuje inače vrlo kompliciran logistički proces manipuliranja robom u cijelom centru. Objekt ima 15 tisuća četvornih metara, od čega je deset tisuća četvornih metara glavna hala u kojoj su regalne konstrukcije s tri razine (plus prizemni dio), a prostor od pet tisuća četvornih metara namijenjen je za skladištenje blizu sto tisuća pneumatika, trenutačno raspoloživih na stanju.

Središnje skladište u Vukovini broji 1,2 milijuna artikala na stanju, od čega se gotovo milijun nalazi na pozicijama raspoloživim za trenutačnu manipulaciju i slanje kupcima, za što je zaslužan napredni sustav konvejera s čak deset sortera za sortiranje robe.

Da bi svi procesi funkcionirali kako treba zaduženo je 140 skladištara koji svakodnevno rade u dvije smjene, dok dodatnih pedesetak zaposlenika obavlja pozadinske administrativne poslove vezane uz skladišno poslovanje i logistiku.

Skladište kroz 27 rampi opskrbljuje 43 poslovnice u regiji, maloprodajne B2C kupce kao i nekoliko izvoznih kupaca kroz više od 150 logističkih ruta.

Naglasak na sigurnosti

Glavna hala opremljena je regalnim konstrukcijama na tri razine, namijenjenima za skladištenje ulja, maziva, tekućina i metalnih elemenata. Regali su opremljeni konvejerom koji omogućuju brzu i sigurnu logistiku transportnih kutija u prostoru oko regala. Druga važna oprema u hali visoki su stalci za pohranu robe prilagođene za manevriranje robom na paletama.

Tisuće kutija, kilometri folije i traka te tone papira samo su dio uobičajene pojave proizvedenog otpada s kojom se naši zaposlenici u skladištu svakodnevno susreću. Stoga je i dio koji se odnosi na ulazno sortiranje otpada, njegovo prešanje i pripremu za transport riješen na najvišoj tehnološkoj razini. Osim toga, naglasak se u pogonu nedvojbeno stavlja i na sigurnost.

Optimizacija procesa

Novo centralno skladište opremljeno je suvremenim sustavom zaštite od požara i ima potrebnu infrastrukturu koja jamči sigurnost zaposlenicima i skladištenje materijala. Instalacije novog pogona ispunjavaju zahtjeve zaštite okoliša i pružaju mjerljive uštede tijekom eksploatacije.

Skladište nije samo uskladištena roba, nego su to prije svega ljudi koji ondje rade. Investicijski projekt stoga nije mogao zaobići društveni prostor sa svlačionicama, tuševima i kupaonicama za zaposlenike.

Glavni cilj gradnje nove hale bio je osigurati mogućnost daljnjeg razvoja Inter Carsa u Hrvatskoj. Novo središnje skladište svakako će povećati optimizaciju procesa te na kraju smanjiti logističke troškove. To će biti prostor za skladištenje gabaritne robe i dijelova, ulja te prekomjerne robe, što će znatno olakšati rad svim sekcijama i tvrtkinim partnerima.

Sadržaj donosi Inter Cars.

14. travanj 2024 20:41