Život
StoryEditor

Hip-hop mogul Dr. Dre prodao glazbeni katalog za 250 milijuna dolara

14. Siječanj 2023.
Dr. Dre

Dr. Dre se pridružio sve duljoj listi umjetnika koji su procijenili da im se više isplati prodati glazbenu imovinu nego njome upravljati

Trend prodaje glazbenih kataloga poznatih zvijezda nastavio se i ove godine. Američki hip-hop mogul Dr. Dre odlučio je veći dio svoje glazbene imovine prodati Universal Music Groupu i Shamrock Holdingsu u dvije odvojene transakcije.

Kako piše Billboard, cijena koju će grupa platiti penje se na oko 250 milijuna dolara, a Dr. Dre-ova imovina godišnje generira oko 10 milijuna.

Akvizicija uključuje autorske honorare od dva njegova solo albuma, udjel u tantijemima N.W.A., producentske tantijeme i autorski udjel u pjesmama za koje nije vlasnik izdavanja. Shamrock će preuzeti 75 do 90 posto ukupnog paketa, a UMG ostatak.

Lukrativan posao

Dr. Dre se tako pridružio sve duljoj listi renomiranih umjetnika poput Davida Bowieja, Brucea Springsteena, Boba Dylana, Stevie Nicks, pa i mlađe ekipe poput Justina Biebera, Justin Timberlakea ili Taylor Swift koji su procijenili da su im se više isplati prodati nego upravljati vlastitom glazbenom imovinom.

U prosjeku katalozi se prodaju po deset do 20 puta većoj cijeni od njihove godišnje zarade što glazbenicima i njihovim obiteljima jamči prilično ugodan život.

S druge strane, kompanije mogu na različite načine unovčiti glazbeno ime, a izvođačka i autorska prava su za njih stabilan i dugotrajan izvor prihoda. 

25. travanj 2024 02:39