Život
StoryEditor

Njemačke vlasti zaplijenile Dilbar, najveću superjahtu na svijetu

19. Travanj 2022.
Dilbar super jahta
Budući da su ruski milijarderi na udaru europskih sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu, ni Usmanov nije prošao ‘lišo‘, a nije pomoglo ni to što je dio imovine prepisao svojoj sestri

Nakon što su nakon opsežne istrage potvrdile njeno vlasništvo, njemačke su vlasti zaplijenile najveću superjahtu na svijetu – Dilbar. Kako se pokazalo, vlasnica tog luksuznog plovila je Gulbakhor Ismailova, sestra ruskog tajkuna Ališer Usmanova. Budući da su ruski milijarderi na udaru europskih sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu, ni Usmanov nije prošao ‘lišo‘, a nije pomoglo ni to što je dio imovine prepisao svojoj sestri.

Rekordni volumen

Dilbar, koja je ime dobila po majci tajkuna vrijednog 19 milijardi dolara (Bloomberg Indeks) dugačka je 156 metara i jahta je s najvećim volumenom na planetu. Na 3,8 tisuća kvadratnih metara površine nalazi se i 25-metarski bazen, dva sletišta za helikoptere, a opremljena je i najnaprednijim sigurnosnim sustavom ikad ugrađenim na neku jahtu, dok se njena vrijednost procjenjuje na između 600 i 750 milijuna dolara. Usmanov ima udjele u rudarskim i IT kompanijama, a i dioničar je nogometnog kluba Arsenal.

19. travanj 2024 07:42