1000 Najvećih
StoryEditor

Ina potpisala ugovor o koncesiji za područje East Bir El Nus u Egiptu

14. Veljača 2023.
INA upravafoto Ratko Mavar

Ina je s Arapskom Republikom Egiptom, Egipatskom nacionalnom naftnom kompanijom (EGPC) te kompanijom Energean kao operatorom potpisala ugovor o koncesiji za područje East Bir El Nus, čime ulazi u novu koncesiju u egipatskoj Zapadnoj pustinji kao partner s udjelom od 50 posto, a preostalih 50 posto ima Energean. 

Kako su u utorak izvijestili iz Ine, radi se o završetku procesa ulaska u novu koncesiju koji je započeo u ožujku 2022., koji Ini i kompaniji Energean omogućuje da započnu s istražnim programom.

Novom istražnom koncesijom unaprijedit će se održivost Inina egipatskog portfelja u partnerstvu s uglednim i poznatim operatorom u naftom bogatoj Zapadnoj pustinji koji ima dobru proizvodnu infrastrukturu, ističu iz Ine.

Početno istražno razdoblje koncesije East Bir El Nus traje tri i pol godine, a u slučaju komercijalnog otkrića ugovorom je predviđeno proizvodno razdoblje u trajanju od 20 godina.

Ina i Energean, koji su već partneri u proizvodnji plina na odobalnom eksploatacijskom polju Izabela u sjevernom Jadranu u Hrvatskoj, obvezali su se provesti 2D seizmičko snimanje ukupne duljine 180 kilometara i 3D seizmičko snimanje ukupne površine 200 četvornih kilometara, nakon čega će uslijediti izrada najmanje dvije istražne bušotine.

- Egipat je Inino ključno inozemno tržište, kada su u pitanju istraživanje i proizvodnja nafte i plina, na kojem smo već dugo prisutni. Ulaskom u novu koncesiju Ina širi portfelj u svojoj najvažnijoj regiji u Egiptu te se stvaraju pretpostavke za novu proizvodnju ugljikovodika nakon istražnih aktivnosti. To je u skladu s našim razvojnim planovima gdje ulaskom u projekte poput ovoga želimo nadomjestiti rezerve kompanije i zadržati proizvodnju barem na današnjim razinama. Drago nam je da ćemo naše ciljeve u Egiptu pokušati ostvariti s partnerom s kojim već imamo dobru suradnju -  izjavio je predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics.

Inače, Ina provodi aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Egiptu od 1989. Ima udjele u tri proizvodne koncesije u Zapadnoj pustinji: North Bahariyu, Ras Qattaru i West Abu Gharadig te udio u kopnenom istražnom bloku East Damahur u delti Nila, gdje je ranije ove godine ostvareno znatno otkriće plina s očekivanim početkom proizvodnje do kraja ove godine.

Proteklih godina povećala je ulaganja u Egiptu, gdje je prepoznata kao respektabilan partner, s prosječnom proizvodnjom ugljikovodika od 1610 barela dnevno u 2022., zaključuje se u priopćenju.

10. lipanj 2024 12:23