1000 Najvećih
StoryEditor

Konzum omogućio plaćanje kriptovalutama

01. Prosinac 2021.
Konzum kripto
Plaćanje kriptovalutama trenutno je moguće u online prodavaonici, a Konzum ga uskoro uvodi i u ostale prodavaonice diljem Hrvatske

Konzum od srijede 1. prosinca 2021. kupcima u svojoj online prodavaonici omogućava plaćanje kriptovalutama, čime postaje prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji omogućava takvu vrstu plaćanja. Tako fizičke i pravne osobe, vlasnici kriptovaluta, mogu kupovati i plaćati namirnice, higijenske i kućanske potrepštine te druge proizvode iz bogate ponude Konzumove online prodavaonice s više od 12.000 artikala.

- Uvođenje plaćanja kriptovalutama još je jedan pokazatelj da Konzum neprestano prati svjetske trendove, uvodi inovacije i postavlja standard u maloprodajnom sektoru. Kao najveći trgovački lanac u Hrvatskoj koji je u svojoj povijesti dugoj gotovo 65 godina neprekidno lider na domaćem tržištu i po poslovnim rezultatima i po tehnološkim dostignućima, ponosni smo što smo predvodnici u još jednom području koje se rapidno razvija i diktira budućnost. Nastavljamo i dalje ulagati u razvoj inovacija i tehnologija kako bismo i dalje ostali prvi izbor našim kupcima te kao trgovački lanac nove generacije pružali premium iskustvo kupnje -  izjavio je Uroš Kalinić, član Uprave Konzuma za financije i IT.

Plaćanje kriptovalutama Konzum uvodi u suradnji s domaćom fintech kompanijom Electrocoinom i njihovim sustavom PayCekom, prvim hrvatskim payment procesorom za kriptovalute. U Konzumovoj online prodavaonici za plaćanje će se moći koristiti devet različitih kriptovaluta – bitcoin (BTC), ether (ETH), bitcoin cash (BCH), EOS, DAI, ripple (XRP), stellar lumen (XLM), tether (USDT) te USDC.

-  Za nas je ovo velik i važan dan i na neki način povijesni datum za Hrvatsku. Danas smo praktički stali uz bok tehnološki naprednim zemljama poput Japana i namirnice možemo brzo, jednostavno i legalno plaćati bitcoinom ili nekom drugom kriptovalutom. Kriptovalute sada ulaze u mainstream i vjerujemo da će ovo na neki način biti poticaj i svima drugima da se počnu služiti kriptovalutama. Ovo je samo početak široke primjene kriptovaluta - to su već prepoznali brojni hrvatski poduzetnici i institucije poput Hrvatske pošte ili Greypa Mate Rimca, a nadamo se da će sve prednosti ove moderne tehnologije uskoro početi koristiti i drugi, od frizera do velikih korporacija - rekao je Nikola Škorić, osnivač i direktor tvrtke Electrocoin. 

Proces plaćanja kriptovalutama jednostavan je i sličan kartičnom plaćanju. Pri završetku odabira proizvoda, kupac će moći odabrati opciju plaćanja kriptovalutama te će mu sustav ponuditi listu onih koje su dostupne. Nakon odabira željene kriptovalute prikazat će se iznos u njezinoj protuvrijednosti te generirati QR kod i adresa za uplatu, nakon čega će kupac jednostavno skenirati QR kod isključivo osobnim kriptonovčanikom. Potvrdom transakcije izvršit će plaćanje te će mu na e-mail stići potvrda transakcije iz sustava PayCek, dok će mu račun za plaćenu uslugu ili proizvod poslati Konzum. S obzirom na volatilnost tečaja kriptovalute koji može varirati iz minute u minutu, sustav PayCek jamčit će kupcu prilikom pokretanja transakcije fiksiranu tečajnu protuvrijednost u vremenu dovoljnom za njezino uspješno izvršavanje.

Plaćanje kriptovalutama Konzum planira uskoro uvesti i u druge prodavaonice diljem Hrvatske.

02. prosinac 2022 20:13