1000 Najvećih
StoryEditor

Nemojte se plašiti inflacije. Ovo je pet razloga zašto

04. Srpanj 2022.

Budite spremni iskoristiti prilike za zaštitu od inflacije. Budete li to činili, rast cijena ne može vam naškoditi

Cijene namirnica, higijenskih proizvoda, energije i mnogih najvažnijih potrepština skočile su u nebo. Inflacijski udar snažno je privukao pozornost velikog broja naših građana. Mnogi od nas plaše se da će nam novac u banci ili u slamarici biti obezvrijeđen. No, inflacije se u stvarnosti ne treba plašiti. Bojazan da će se vrijednost onoga što posjedujemo smanjiti i propasti može vašoj imovini učiniti dodatnu štetu. Jer strah uzrokuje da činimo nepromišljene i lakomislene poteze.

Poluge za rast osobne imovine

Inflaciju trebamo razumjeti, prigrliti te je upotrijebiti kao polugu za uvećanje vrijednosti osobne imovine.

Postoji najmanje pet razloga zašto se inflacije ne trebamo plašiti.

1. Inflacija nas drma iz letargije i potiče
snalažljivost.

U vremenima kada cijene važnih proizvoda nezadrživo rastu, najveći gubitnici su dijelovi društva s najnižim, fiksnim prihodima, budući da rast plaća u pravilu ne prati rast cijena svakodnevnih potrepština. Nasuprot njima, cjenovni rast mnogo manje pogađa pojedince koji imaju prihode iz više neovisnih izvora. Stoga prodrmajte svoj poduzetnički duh i postanite snalažljivi.

2. Inflaciju možemo upotrijebiti za uvećanje svoje imovine.

Inflacija stvara i nejednakost proizvoda na tržištu. Ne rastu cijene svim stvarima jednako. Cijene najviše skaču proizvodima bez kojih ne možemo. Istodobno, cijene proizvodima koje manje trebamo stagniraju ili čak padaju. I u tom 'grmu' leži prilika: pretvorimo li svoj novac u proizvode ili imovinu koji rastu brže od stope inflacije, postat ćemo bogatiji.

3. Inflacija nas potiče da razmišljamo o trajnim vrijednostima.

Već smo spomenuli, inflacija stvara nejednakost ne samo među građanima, nego i među proizvodima i uslugama koje kupujemo. Kada cijene rastu, svako od nas samome sebi nužno postavlja pitanja poput: 'Je li mi ovo što kupujem zbilja baš treba?' Počinjemo razmišljati da svoj novac utrošimo na kupnju stvari koje posjeduju trajnu vrijednost. Ukratko, može se reći da postajemo svjesniji dobroga nauštrb lošega.

4. Od inflacije uvijek postoji odgovarajuća zaštita.

I baš zato što se u doba inflacije proizvodi koje kupujemo raslojavaju na potrebne i nepotrebne, na dobre i loše, na atraktivne i neatraktivne, uvijek imamo mogućnost zaštititi svoju likvidnu imovinu. Primjerice, ulaganjem u plemenite kovine. Naravno, to nije jedina opcija, ali je zacijelo jedna od najelegantnijih, i to za širok krug ljudi.

5. Na inflaciju se moramo naviknuti: ona je oduvijek bila s nama i bit će s nama zauvijek.

Inflaciju smo počeli primjećivati tek odnedavno, otkako je skočila na razine od gotovo devet posto na godinu. No, neprimjetan i podmukao rast cijena traje oduvijek. Ekonomski stručnjaci tvrde: godišnja inflacija od dva posto 'zdrava' je za gospodarstvo. No, čak i tako 'niska' inflacija smanjit će vrijednost naše imovine za četvrtinu u razdoblju od petnaestak godina. Vaših 100 eura 2008. godine 2021. bi vrijedilo samo 75 eura. Inflacije se, dakle, moramo štititi ne samo u vremenima kada je ona neuobičajeno visoka, nego i kada je 'uobičajeno' niska.

Ulaganje u plemenite kovine

Budite spremni iskoristiti prilike za zaštitu od inflacije. Budete li to činili, rast cijena ne može vam naškoditi. Jedan od načina da otklonite brigu jest i dugoročno ulaganje u plemenite kovine. Početkom tisućljeća zlato se na svjetskim tržištima prodavalo po cijenama od tristotinjak američkih dolara za uncu (31,1 gram). Dvadeset dvije godine kasnije ista ta unca zlata danas vrijedi šest puta više: više od 1800 dolara. U istom je razdoblju vrijednost papirnatog novca smanjena za za gotovo polovicu.

Investicijsko zlato možete kupiti kod vodećega hrvatskog brokera investicijskim zlatom, tvrtke Tetragram projekt d.o.o., koja se nalazi na listi 1000 najvećih kompanija u Hrvatskoj. Brend Plemenit.hr nudi vrhunsku uslugu i odlične cijene. Posjetite www.plemenit.hr ili web shop butik.plemenit.hr. 

20. travanj 2024 04:05