1000 Najvećih
StoryEditor

Nenad Klepač (Vindija): Fokusirat ćemo se na ulaganja u inovacije i tehnologije koje će osigurati dugoročnu održivost poslovanja

03. Srpanj 2024.
Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije

Kao lider domaće prehrambene industrije koji više od šest desetljeća na tržište donosi najkvalitetnije proizvode za sve generacije, očekujemo nastavak rasta prihoda i širenje na nova tržišta, što je u skladu s našim dosadašnjim uspjesima. Cilj je daljnje jačanje konkurentnosti kroz ulaganja u održivost poslovanja, podizanje kvalitete proizvoda, te jačanje proizvodnih kapaciteta. Planiramo značajno unaprijediti efikasnost i kapacitete proizvodnih linija kako bismo zadovoljili rastuće potrebe tržišta i u potpunosti im se prilagodili. Sljedeće godine fokusirat ćemo se na dodatna ulaganja u inovacije i tehnologije koje će nam pomoći u rastu i osigurati dugoročnu održivost poslovanja, s ambicijom da učvrstimo svoju poziciju tržišnog lidera kroz kontinuirani rast i razvoj.

U narednih tri do pet godina Grupu Vindiju vidimo kao još snažnijeg lidera na tržištu s proširenim asortimanom proizvoda i povećanom prisutnošću na europskim, ali i svjetskim tržištima. Ključne planirane investicije tiču se modernizacije proizvodnih pogona i tehnološke obnove, što će omogućiti daljnje podizanje kvalitete proizvoda i efikasnosti proizvodnje. Ulagat ćemo i u proširenje proizvodnih kapaciteta kako bismo zadovoljili sve veće zahtjeve tržišta te planiramo značajna ulaganja u održivost i ESG inicijative koje će dodatno osnažiti našu konkurentnost i odgovornost prema zajednici.

Kompanija predano slijedi vrijednosti održivog razvoja i zaštite okoliša te prepoznaje važnost integracije odgovornih praksi u poslovne procese, s posebnim naglaskom na adresiranje izazovnih klimatskih promjena i usklađivanje s potrebama lokalnih i globalnih ekosustava. U poslovanju se vodimo načelima kontinuirane usklađenosti sa zakonima i propisima, racionalne i učinkovite uporabe energije i resursa, načelom opreza i odgovornog gospodarenja otpadom te poticanjem savjesnog i proaktivnog pristupa među zaposlenicima i ostalim dionicima. Stoga smo 2023. za potrebe Grupe Vindija osnovali ‘Odjel za održivi razvoj i ESG poslovanje‘, što predstavlja ključan korak prema održivom poslovanju. Odjel je posvećen implementaciji najviših standarda u području okolišne održivosti, socijalne odgovornosti i korporativnog upravljanja, a naša fokusiranost na odgovorno poslovanje prema zajednici i svijetu u kojem djelujemo, proizlazi upravo iz tih visokih standarda.

Što se tiče gospodarskog resora i nove Vlade, očekujemo daljnje porezno rasterećenje, nacionalnu ili podršku putem EU fondova za velike investicije i poticanje domaćeg gospodarstva. Pokrenuti procesi sanacije i unapređenja primarne poljoprivredne proizvodnje koji su započeli u 2024. godini putem nacionalnog programa državnih potpora sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala, pokazuju izuzetno pozitivne učinke i veliki interes primarnih proizvođača i zasigurno mogu zaustaviti daljnje urušavanje broja muznih krava, te rezultirati povećanjem stočnog fonda i posljedično povećanju proizvodnje mlijeka. Veliki razvojni potencijal vidimo u smanjenju poreznog opterećenja na investicije u modernizaciju proizvodnje i tehnološki razvoj, liberalizaciji radnog zakonodavstva, što bi značajno doprinijelo učinkovitijem poslovanju i bržem rastu.

24. srpanj 2024 00:39