Aktualno
StoryEditor

48 sati: Gradonačelnici aklamacijom zaželjeli dio PDV-a u gradske proračune

23. Studeni 2018.

Fokus rasprava o poreznoj reformi na desetom susretu gradonačelnika i poduzetnika 48 sati u čijem je uvodnom dijelu ministar financija Zdravko Marić rekao kako novu poreznu mjeru - neoporezive nagrade mogu osjetiti svi, dotaknula se brojnih aktualnih pitanja poput povećanja plaća i financiranja projekata na lokalnim razinama.

U raspravi o poreznoj reformi s ministrom financija sudjelovalo je troje gradonačelnika – Željko Turk (Zaprešić), Vojko Obersnel (Rijeka) i Jasenka Auguštan Pentek (Zlatar), a pitanjima i komentarima uključio se i velik broj od 450 sudionika ovog skupa.

>>>Zdravko Marić na 48 sati: Već ove godine moguća isplata neoporezivih božićnica do 7.000 kuna

Praćenje europskih projekata kao imperativ želja je Željka Turka, gradonačelnika Zaprešića, koji je također naglasio je da je rast plaća potrebita mjera kako zadržati ljude u Hrvatskoj.

S Turkom se složio gradonačelnik Rijeke Vojsko Obersnel rekavši da nema ništa protiv kada se govori o rasterećenju cijene rada, ali da je to problem što to ide prema poreznim izmjenama na teret lokalne samouprave.

Tko će imati kapacitet povlačiti sredstva EU

Otvorio je pitanje problema europskih projekta, spomenuo promjene koje slijede nakon 2021. godine i upitao tko će biti taj koji će imati kapacitete povlačiti projekte u idućem razdoblju. Predložio je da se osiguraju kompenzacijska sredstva za gradove koji će doživjeti gubitke.

Ministar Marić nadovezao se rekavši da gradonačelnici mogu posvjedočiti je li nešto bilo kompenzirano, ideja je bila da se kroz zakonske izmjene ojačaju izvorni prihodi.

- Bili bismo ludi kada bi zanemarili lokalnu samoupravu, ona je sastavni dio opće države. U ovom trenutku ne gledam loše na to da se kohezijska sredstva smanjuju. Treba vrijeme da se ustalimo u tim procedurama. Apeliram da moramo raditi dodatno da te procedure ne kompliciramo – rekao je Marić i dodao da se moraju znati pravila igre.

>>> Kompenzacijska sredstva: Lokalcima za deset mjeseci 300 milijuna kuna više od plana za cijelu 2018.

Istaknuo je i da nije sve u novcima, ima nešto i u vrijednosnim papirima te da svi zajedno imaju još jako puno posla.

Izlazak iz gradskog bankrota 

U raspravi sudjelovala je i Jasenka Auguštan Pentek, gradonačelnica Zlatara, koja je istaknula njihove gradske probleme u izlasku iz gradskog bankrota.

- Nažalost u problemu smo zbog lošeg vođenja bivših gradonačelnika. Počeli smo štedjeti, nismo ulagali i novac smo morali usmjeriti na vraćanje kredita. Nova pravila za kreditno zaduženje su jako loša za nas, jer do 2021. se nećemo moći zadužiti i nećemo se moći prijaviti na projekte – rekla je Auguštan Pentek i dodala da će im trebati sredstva.

Proračunske želje za 2019.

Na kraju je svatko od sudionika odgovorio koja mu je ključna želja za proračune u 2019. godini. Ministar Marić složio se s Turkom da su prioriteti efikasno korištenje europskih sredstava, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek zaželjela je uvođenje pravog poreza na nekretnine sa znatno boljom komunikacijom prema javnosti, a riječki gradonačelnik Obersnel zaželio je - dio PDV-a, što je naišlo na pljesak okupljenih gradonačelnika.

25. travanj 2024 23:41