Aktualno
StoryEditor

Agencijske agonije: Pripajanje AOLP-a ministarstvu dovelo bi Butkovića u sukob interesa

31. Listopad 2018.

Crna lista agencija, zavoda i trgovačkih društava koji se od 1. siječnja iduće godine pripajaju nekom od javnih tijela ili se u potpunosti ukidaju, uvela je podosta pomutnje. Tjednik Lider, u seriji tekstova donosi priče tih agencija i zašto oni smatraju da se ne bi smjeli pripojiti i nastaviti svoj samostalni put.

Agencija za obalni linijski pomorski promet neprofitna je pravna osoba, osnovana 2006. godine. Najznačajniji posao Agencije je raspisivanje javnih natječaja za odabir brodara koji će pružati uslugu prijevoza na 51 državnoj trajektnoj, brodskoj i brzobrodskoj liniji u javnom obalnom linijskom pomorskom prometu. Isto tako, nadzire izvršenje sklopljenih ugovora, u odnosu na isplatu gotovo 320 milijuna kuna državne potpore godišnje, te uplatu naknade za koncesiju u državni proračun, s koje osnove brodari uplaćuju u državni proračun oko 6,5 milijuna kuna godišnje.

- Upravo samostalnost Agencije i donošenje odluka omogućava optimalnu funkcionalnost sustava, jer je zahvaljujući minimalnom broju stupnjeva odlučivanja moguća svakodnevna prilagodba linijskog prijevoza životnim potrebama otoka i otočnog stanovništva, kao i drugim specifičnim okolnostima karakterističnim za otoke (izvanredni prijevozi u slučaju požara, traganja i spašavanja, hitni medicinski prijevoz kao i prilagodba plovidbe vremenskim uvjetima), i to sve u najkraćem mogućem roku – poručuju nam iz agencije.

>>>Proizvodna poduzeća: Ukidanje samostalne Ex Agencije ugrožava naš opstanak

Dosada su dobili pohvalne ocjene za rad te je iz potpore Otočnog sabora i ‘malih linijskih brodara‘ nedvojbeno koliko Agencija znači otočanima i brodarima, a to je i potvrda da sustav funkcionira i da su, kažu, uspjeli upravo u toj osnovnoj zadaći, a to je briga za dobrobit otoka.

Detaljnije pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Otočni sabor strahuje da, ukoliko zaista dođe do ukidanja Agencije, neće biti moguće intervenirati u plovidbeni red na dnevnoj razini te smatra da bi u slučaju prijenosa ovlasti Agencije na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture došlo do sukoba interesa oko dodjele koncesija na obalnim linijama za državnog brodara Jadroliniju.

Hrvatski linijski brodari također su se putem medija pridružili inicijativi Otočnog sabora da se zadrži samostalnost ove agencije, držeći da bi bilo nedopustivo i neodgovorno da sada kad je rad Agencije nakon 12 godina od osnutka, doveden na najvišu moguću razinu, gdje su svi akteri iznimno zadovoljni, dođe do njezinog ukidanja.

>>>Vlada mijenja Pomorski zakonik i digitalizira sektor

Kao i Otočni sabor, i oni strahuju da u slučaju ukidanja Agencije, odnosno pripajanja Ministarstvu, neće biti moguće, kao i do sada, na jednostavan i brz način intervenirati u plovidbeni red na dnevnoj razini i neće biti moguće pravodobno reagirati kada treba zbog kvara odrediti zamjenu broda. Također, boje se da će ova promjena znatno usporiti obračun i isplatu potpore, što predstavlja veliki rizik poslovanju brodara.

Hrvatski linijski brodari strahuju da će u slučaju kada Ministarstvo preuzme posao Agencije doći do usporene komunikacije i rješavanja svakodnevnih situacija, ali i da bi se njihov položaj u tržišnoj utakmici mogao bitno pogoršati. U pismu koje su poslali Vladi stoji da bi se ukidanjem samostalne Agencije za obalni linijski pomorski promet, Oleg Butković kao ministar mora, prometa i infrastrukture, koji je temeljem Zakona o Jadroliniji predsjednik Skupštine Jadrolinije, našao u sukobu interesa. Naime, istovremeno bi bio predsjednik skupštine državnog brodara i čelnik tijela koje odlučuje o raspisivanju natječaja za održavanje linija, odnosno određuje visinu potpore, tehničke uvjete i niz drugih pitanja o kojima ovisi mogućnost pobjede na natječaju.

24. svibanj 2024 22:54