Aktualno
StoryEditor

Apsurd: Splićani od 1. siječnja na gruntovne sporove moraju u Varaždin ili Veliku Goricu

17. Siječanj 2019.

piše prof. dr. sc. Hrvoje Kačer Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Od 1. siječnja na snagu je stupio Zakon o područjima i sjedištima sudova prema kojem je drugi najveći županijski sud u državi, onaj u Splitu, izgubio nadležnost u tzv. zemljišnoknjižnim stvarima, pa će se takvi sporovi iz županije rješavati u Varaždinu ili Velikoj Gorici.

Riječ je o rješenju iz zakona koji je s prvim danom tekuće godine stupio na snagu – Zakonu o područjima i sjedištima sudova. Teško bi bilo tvrditi da je to učinjeno smišljeno ili zlonamjerno, ali činjenica je da je tako i da će imati posljedica i to ne dobrih.

Pravo je pitanje kada jedan takav zakon dođe na klupe saborskih zastupnika znaju li oni dovoljno o tome o čemu glasuju, odnosno o čemu odlučuju, pri čemu želimo naglasiti da ovo nije nekakvo političko pitanje gdje bi se glasovi trebali dijeliti na one iz vlasti i one iz oporbe – ovo je pitanje koje bi moralo biti lišeno svakog (pa i stranačkog) politiziranja. I, naravno, svi koji odlučuju bi morali biti svjesni kako užeg, tako i širega konteksta o kojem je riječ.

Iznimno je važno vrlo precizno i argumentirano znati (a ne zna se) što se to promijenilo u odnosu na raniju odluku, odnosno što je to dovelo do toga da Županijski sud u Splitu nakon nekog vremena u kojem je imao tu posebnu nadležnost za zemljišnoknjižne predmete sada nju izgubi. Posljedice su ozbiljne, tako sada odjednom praksa višeg suda koji je u istoj zgradi kao i zemljišnik, postaje potpuno nebitna. Štoviše, za sve zemljišnoknjižne sporove poduzetnici i građani morat će se obratiti županijskim sudovima u Varaždinu i Velikoj Gorici. Ostaje vidjeti koliko će im to poskupjeti troškove spora.

Opširniji tekst s komentarom autora objavljen je u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

 

 

19. travanj 2024 11:12