Aktualno
StoryEditor

Balázs Békeffy: Stvaramo četvrtu najveću banku u Hrvatskoj

26. Prosinac 2017.

Ova godina donijela je velike promjene za našu grupu. Od svibnja, kada je OTP banka preuzela Splitsku banku, više od četiri stotine ljudi stalno je angažirano na procesu integracije. Konačno spajanje banaka planirano je za 30. rujna sljedeće godine. Stvaranjem četvrte najveće banke u Hrvatskoj zauvijek će se promijeniti hrvatska bankarska scena. Nastat će banka koja će imati dominantnu ulogu na obali, od Istre do Dubrovnika, u svojim domicilnim regijama. Osim toga, bit ćemo i nacionalno snažan igrač, s jakim uporištima u Zagrebu, Slavoniji, Međimurju te sisačkom kraju.

>>> OTP banka širi poslovanje u Srbiji

Svaka od tih regija ima velike potencijale, a već smo dokazali da ih znamo iskoristiti. I prije su se događale promjene na hrvatskom bankarskom tržištu, ali ovako velika još nije. Ne možemo sa sigurnošću reći što će ona sve donijeti, ali na bankarsku scenu unijet će dinamiku, posebno u pogledu jačanja konkurentnosti. Klijenti naših dviju banaka mogu očekivati da će veća mreža i prednosti obiju banaka donijeti povećanje kvalitete u našem poslovanju.

Izazov konkurenciji

I prije su se događale promjene na hrvatskom bankarskom tržištu, ali ovako velika još nije.

Naše će spajanje biti tržišni pritisak na koji će konkurencija morati odgovoriti. Spajanja ovako velikih sustava veoma su složeni procesi, a mi tu priliku sada iskorištavamo za izgradnju jedne potpuno nove organizacije. Banke rijetko imaju prigodu biti ovoliko koncentrirane na sebe i svoje poslovanje. Integracija sa sobom nosi potrebu da se provjere svi procesi, načini poslovanja, pravila i da razmislimo o tome što možemo poboljšavati. Stoga koliko god taj postupak bio stresan za sve nas koji smo uključeni, on nosi višestruke koristi. Mogli bismo reći da se spajanje događa u pravo vrijeme, jer sljedeće godine na tržištu očekujemo manje neizvjesnosti. Međutim, bankarstvo ulazi u novu fazu razvoja, sa snažnom digitalnom transformacijom koja će promijeniti poslovanje banaka. Premda nam se čini da te promjene teku nekako prirodno i u blagom ritmu, za banke su to velike promjene. Nove generacije imaju nove potrebe i navike, tehnologija nam omogućuje vrlo brz napredak i nije pitanje trebamo li se prilagođavati, nego možemo li, kao industrija, biti predvodnici u tom napretku. Razvoj financijske industrije sa sobom nosi jače mogućnosti individualizacije i posebnih rješenja, što može znatno utjecati i na razvoj gospodarstva.

Prespore promjene

Osobna potrošnja raste, ulaganja su nešto dinamičnija, a sve to pogoduje poslovanju banaka. Zadovoljan sam redovitim poslovanjem u ovoj godini ako isključimo znatne troškove integracije. Imamo razloga vjerovati da će sljedeća biti još bolja.

Gospodarski rast i optimizam, međutim, sa sobom uvijek nose i velika očekivanja. Nedavno smo čuli kako iz godine u godinu popis primjedbi stranih ulagača u Hrvatskoj ostaje nepromijenjen. To znači da se promjene presporo događaju. To je i dalje bolna točka hrvatskoga gospodarstva, ali i cijelog društva. Nedostaje prave spremnosti da se prihvati spoznaja da bez određenih strukturnih promjena neće biti napretka, da će se Hrvatska i dalje sporije razvijati od nekih usporedivih država Europe. To bi bila šteta jer tako ne možemo iskoristiti svoje potencijale, a imamo ih.

>>> Integracija OTP i Splitske banke: Do kraja tjedna zaposlenici upoznaju novu Upravu

Od politike i vlasti očekuje se veći stupanj odgovornosti i uvjerljiviji dokazi o tome da će se provesti potrebne reforme. Veći dio pozitivnog razvoja u skorije vrijeme većinom je bio rezultat individualnih napora i poteza poduzetnika. Država treba jače raditi na ostvarenju konkurentnosti te poboljšanju poslovne klime, neovisno o izbornim ciklusima te političkoj situaciji. Potencijala ima, samo je potrebno malo više discipline i dosljednosti, kao i brži odgovori na trendove. U sljedećoj ćemo godini vidjeti i kakve će izazove hrvatskom gospodarstvu donijeti rasplet situacije s Agrokorom. Sve u svemu, očekujem jednu dinamičnu godinu s pozitivnim promjenama. Kod nas, u OTP grupi, svakako će ih biti.

20. svibanj 2022 20:42