Aktualno
StoryEditor

Besplatne cestarine i tunelarine za lokalce zajednički nazivnik Županijskih skupština

12. Veljača 2018.

Stanje u brodogradilištu Uljaniku i Savudrijskoj vali te naplata tunelarine kroz Učku teme su koje su obilježile početak 2018. u Istri, a one zbog svoje važnosti zahtijevaju miran i staložen razgovor, poručio je istarski župan Valter Flego u ponedjeljak na sjednici istarske Županijske skupštine u Pazinu, a vijećnici su jednoglasno prihvatili zaključak o tim pitanjima.

- Kada govorimo o Uljaniku, onda govorimo prije svega o opstojnosti naše brodogradnje, pogotovo kad znamo da je u strukturi istarskoga BDP-a na prvome mjestu proizvodnja, pa trgovina i usluge, a tek na trećem mjestu turizam. Time se ponosimo jer proizvodnju trebamo poticati i ona nam treba biti prioritet, rekao je župan Flego.

>>> Nadzorni odbor podržao Upravu Uljanika

Istaknuo je da sve države čuvaju proizvodnju, što moramo činiti i mi, a brodogradnja je, dodao je, "uz avioindustriju, automobilsku i IT sektor jedna od najsofisticiranijih djelatnosti".

Ističući da je Uljanik jedino brodogradilište koje država nije sanirala, a zaslužno je spas riječkog Brodogradilišta "3. maj", Flego je podsjetio na neke razloge zbog kojih je pulsko brodogradilište u financijskim teškoćama. Istaknuo je nemilosrdnu konkurenciju u kojoj Kina i Koreja drže 43 posto narudžbi brodogradnje u svijetu, nedostatak radne snage i neprilagođen obrazovni sustav te, kako je rekao," nestabilne političke situacije u Hrvatskoj".

>>> Miletić pozdravio ‘logično i racionalno’ državno jamstvo za Uljanik

Županijska skupština prihvatila je zaključak u kojem se navodi da je potpuno odgovorna i odlučna u očuvanju Uljanika, gospodarskog simbola Istre i Hrvatske, te od svih mjerodavnih sudionika traži "odgovorno postupanje i maksimalan angažman radi osiguravanja dugoročne opstojnosti brodograđevne djelatnosti Grupe Uljanik i hrvatske brodogradnje". Također, zaključkom se pozivaju svi sudionici u procesu restrukturiranja da svojim djelovanjem omoguće nastavak poslovanja i proizvodnje te povećanje konkurentnosti radi očuvanja radnih mjesta i daljnjeg razvoja.

Slovenija treba smanjiti tenzije u Savudrijskoj vali

U vezi sa Savudrijskom valom istarski župan Valter Flego pozvao je Sloveniju da smanji tenzije, a dijalog vidi kao jedino moguće rješenje.

- Ljudima treba omogućiti da rade i od svoga rade žive, i to je najbitnije. Suradnja, prosperitet i miran život naš su prioritet. Želimo i dalje normalno živjeti, raditi, surađivati i napredovati zajedno sa svojim susjedima iz Slovenije, poručio je župan Flego.

U zaključku Skupština Istarske županije poziva na razum i odgovornost te traži od hrvatske i slovenske vlade da "poslušaju glas građana i da odmah dogovore rješenja koja će omogućiti ribarima slobodno ribarenje, poljoprivrednicima obrađivanje svoje zemlje, miran život svim građanima bez pritisaka, kazni, žičanih ograda i straha".

>>> ‘Skupe razglednice iz Slovenije’: Stiglo četrnaest kazni za hrvatske ribare

U zaključku koji se odnosi na naplatu tunelarine, Županijska skupština pozvala je Vladu da, vodeći se načelom jednakopravnosti, pronađe model kojim će se Istranima omogućiti besplatan prolaz kroz tunel Učku. Na taj način, navodi se u zaključku, "uz snažnu potporu nastavku gradnje punog profila Istarskog ipsilona, stimulira se razvoj i bolje povezivanje Istre čiji su građani samodoprinosom Tunel Učku i izgradili".

Istarski župan Valter Flego zatražio je da se hitno sazove sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća te Savjeta za gospodarstvo Istarske županije kako bi i ta tijela raspravljala o stanju u Uljaniku i Savudrijskoj vali.

Vasilić: Za ukidanje cestarina i mostarine potrebna je samo politička volja

Predsjednik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Darijo Vasilić ponovio je u ponedjeljak u Rijeci zahtjev te stranke da se lokalno stanovništvo oslobodi plaćanja cestarine na nekim dionicama autocesta u Primorsko-goranskoj županiji,  da se ukine mostarina na Krčkome mostu, ističući kako je taj prijedlog ekonomski i pravno utemeljen, a potrebna je samo politička volja da se to ostvari.

PGS traži da se ukine cestarina na dijelovima autoceste Rijeka-Zagreb u toj županiji za stanovnike Gorskog kotara, zatim cestarina na autocesti Rupa-Rijeka za sve stanovnike Primorsko-goranske županije, kao dijelu riječke obilaznice te prometnice izdvojene iz sustava Hrvatskih autocesta, te da se ukine mostarina na Krčkome mostu kao jedinome u Hrvatskoj na kojem se ona naplaćuje, a potpuno je otplaćen još 1990. godine.

>>>PGS traži besplatnu vožnju po autocestama za lokalno stanovništvo

PGS se pozvao na odluku Vlade da se ukine naplata tunelarine kroz Sv. Iliju kroz Biokovo. Vasilić je na konferenciji za novinare  rekao da je argument za to ukidanje bila loša demografska situacija u Imotskoj krajini, a tako je i u Gorskom kotaru. Podsjetio je na izjavu ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića po kojoj su zahtjevi za ukidanje cestarina i mostarine u Primorsko-goranskoj županiji "jeftini populizam", dodajući kako to nije točno jer bi ukidanje naplate bitno olakšalo život stanovništva.

- Očito političke volje u HDZ-u za područje Primorsko-goranske županije nema, rekao je Vasilić.

>>>Plenković: Vlada radi na zakonu koji će ubrzati realizaciju LNG-a

Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina ocijenila je kako se na projektu plutajućega LNG terminala kod Omišlja na Krku vidi "maćehinski odnos države prema Primorsko-goranskoj županiji" jer je, kako je istaknula, nedopustivo da se pokušava provesti projekt unatoč jasnom protivljenju lokalne zajednice.

Upitala se iskazuje li se domoljublje time što se planira svjesno dopustiti da se uništi Kvarner, ribarstvo toga kraja i unatoč ocjenama stručnjaka koji upozoravaju na štetnost provedbe projekta plutajućega terminala umjesto kopnenoga.

Sisak: Oporba u županiji pita gdje je nestao prijedlog dr. Čavraka

Prijepor zbog neuvrštavanja prijedloga nezavisnoga, oporbenoga županijskog vijećnika prof. dr. Vladimira Čavraka o ukidanju naplate cestarine na dijelu nedovršene autoceste Zagreb-Sisak na dnevni red Županijske skupštine obilježio je početak sjednice u ponedjeljak.

Čavrak je pri prihvaćanju dnevnog reda ocijenio da predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić (HDZ) grubo krši poslovnik o radu jer je prijedlog s obrazloženjem i prijedlogom odluke dostavljen i prije roka od devet dana.

Predsjednica Županijske skupštine je odgovorila kako je stigao još jedan gotovo identičan prijedlog te da su oba u proceduri. Kategorički je odbila optužbe da je prekršila poslovnik.

>>>Vladimir Čavrak traži ukidanje naplate cestarine na nedovršenoj dionici A11

Nakon toga oporba je zatražila stanku kako bi održala konferenciju za novinare.

- Nažalost, oporbi se na sve načine onemogućava rad u Županijskoj skupštini. Nas nema ni u jednom županijskom radnom tijelu, otežava nam se postavljanje pitanja, naši se prijedlozi ne uvažavaju, kao da ne postojimo. U Županijskoj skupštini uvedena je diktatura HDZ-a uz ubijanje demokracije, rekao je Milan Brigljević (Most).

Čavrak je ocijenio da predsjednica Županijske skupštine i većina očito ne žele raspravljati o njegovu prijedlogu i donijeti odluku. Ustvrdio je da se poslovnik krši već od prve sjednice te da se Županijska skupština isključivo koristi za interese pojedinaca okupljenih oko HDZ-a.

>>>Čavrak: Sve naše regije su gospodarski anemične i nedovoljno koriste svoje razvojne potencijale

Na pitanje novinara što misli zbog čega negov prijedlog nije stavljen na dnevni red budući da mu je župan Ivo Žinić (HDZ) prije dao punu potporu, odgovorio je kako se župan u međuvremenu ili predomislio, ili pak njegov prijedlog želi prisvojiti.

Na sjednici Županijske skupštine, među ostalim, prihvaćeno je izvješće načelnika sisačko-moslavačke Policijske uprave Luke Pešuta o sigurnosti na području županije prošle godine, koje je ocijenjeno zadovoljavajućim. Iako statistika govori o smanjenju kaznenih djela za 25 posto te o njihovoj većoj razriješenosti, Pešut je istaknuo kako stanje može biti i bolje, pa su prema tome usmjerene i aktivnosti djelatnika Policijske uprave.

26. travanj 2024 05:09