Hrvatska
StoryEditor

Vamvakidis: Grčki scenarij neće se ponoviti u Hrvatskoj

05. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Hrvoje Stojić, direktor ekonomskih istraživanja u Hypo Alpe Adria banci istaknuo je da bez strukturnih reformi i reforme tržišta rada nema oporavka.

- Hrvatska se opet nalazi u recesiji, a oporavak će početi tek iduće godine - rekao je Hrvoje Stojić na izlaganju o ekonomskim izgledima 2012.-2013.

Nova Vlada krenula je u dobrom smjeru, ali za izlazak iz krize trebat će napraviti puno više. Ponajprije se to odnosi na reformu tržišta rada. Trenutno je on u dualitetu: zaštićeni su u javnom sektoru, dok je u privatnom situacija obrnuta. Stojić smatra da se mora dati više šanse privatniku dok se u javnom sektoru treba srediti situacija oko kolektivnih ugovora. Ponajprije se to odnosi na mogućnost trajanja kolektivnog ugovora bez vremenskog ograničenja, kao i na lakše otpuštanje ili smanjenje broja djelatnika u trenutku krize, ali i na lakše zapošljavanje u trenutku oporavka. Stojić ističe da je ogroman problem preveliki mirovinski sustav i zalaže se za još jaču penalizaciju odlaska u prijevremenu mirovinu.

Pohvalno je što postoj svijest o fiskalnoj konsolidaciji što se vidi po smanjenju deficita, poreznoj reformi i manjim parafiskalnim nametima. Problem bi mogli stvoriti precijenjeni prihodi i reforma na rashodovnoj strani.Od turizma se puno očekuje, no pad moći na našim najjačim tržištima mogao bi dovesti do manjeg rasta prihoda nego što je očekivano. To se vidi po tome što povećani broj noćenja ne prati rast prihoda od turizma. Investicije se pokreću u javnom sektoru, dok su privatnici zbog trenutne situacije iznimno oprezni.Osim Hrvoja Stojića, izlagao je i Athanasios Vamvakidis, direktor europskog Odjela za valutne strategije, Bank of America Merrill Lyncha. On je istaknuo da postoji jako mala mogućnost urušavanja euro zone zbog grčkih problema i prema njegovim riječima ne postoji mogućnost ponavljanja grčkog scenarija u Hrvatskoj.

- U Grčkoj je bilo puno više neravnoteže jer nisu slušali upozorenja. Vaš ključ rješenja je da se uhvatite u koštac s tim, a ne da čekate da se sve sruši. U Hrvatskoj su se neke stvari počele rješavati, ali još uvijek ima stvari na kojima se mora puno raditi. Smatram da je teško očekivati ponavljanje grčkog scenarija- istaknuo je Vamvakidis.

Kriza će i dalje biti prisutna, ali sljedećih par mjeseci bit će ključno za određivanje brzine oporavka, zaključak je to izlaganja o ekonomskim izgledima u ovoj i sljedećoj godini.

26. travanj 2024 03:12