Biznis i politika
StoryEditor

Cijena nafte bi do kraja godine trebala porasti na 90 dolara po barelu

24. Ožujak 2024.
Cijene nafte  

Početkom mjeseca osam članica OPEC+ donijelo je odluku o produljenju dobrovoljnog smanjenja proizvodnje nafte do kraja drugog kvartala 2024. No, ’dužnici’ OPEC+ ostali su Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak i Kazahstan koji su u prethodnom dogovoru ipak proizveli veće količine nafte od dogovorenih limita pa će tako u sljedećem periodu morati smanjiti proizvodnju više od drugih zemalja. Irak se trenutno pridržava dogovorenog obujma proizvodnje od četiri milijuna barela nafte dnevno, tvrdi njihov ministar.

Izvješće OPEC+ pak prikazuje kako je Irak proizveo 4,2 milijuna barela nafte dnevno u veljači, dok su čelnici države potvrdili kako će kompenzirati svoju veću proizvodnju od dogovorene u sljedećim mjesecima. Međutim, Bloomberg smatra kako to smanjenje neće postići ‘rezanjem’ proizvodnje već smanjenjem izvoza nafte, pa je upitno hoće li ovu taktiku prihvatiti druge članice OPEC+, pogotovo Saudijska Arabija, jer je i Rusija kritizirana zbog iste strategije, stoji u najnovijem Fokusu tjedna Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). 

Rusija je pak odmah promijenila strategiju te povećala izvoz, a rezala proizvodnju. Cijena Brent nafte mogla bi dočekati kraj godine na razini od 90 dolara po barelu, da bi u 2025. rasla do 95 dolara po barelu. Cijena bakra je na mjesečnoj razini rasla za 4,8 posto, dok je na godišnjoj razini rasla za 2,5 posto, što je jači rast od očekivanog.

Porast cijena vezan je uz bojazan za ponudu bakra koji se veže na kraj prošle godine kada se zbog štrajka zatvorio najveći rudnik bakra u Panami. Sada se ‘problemu’ ponude pridružio i Čile, kao najveći svjetski proizvođač bakra. Iako je čileanska proizvodnja pala za 6 posto, Čile je i dalje lani proizveo 23 posto svjetske ponude, što je za jedan posto manje u odnosu na 2022. godinu. No, čileanski ‘pad‘ nije ugrozio svjetsku proizvodnju bakra koja je u prošloj godini rasla za četiri posto. Zasluge za taj rast pripisuju se Kini, koja je prošle godine proizvodila bakar na rekordnim mjesečnim razinama.

- No, lagani ovogodišnji zaokret u vidu nedostatka bakrene rude u Kini već sad se odrazio na pad naknada za obradu u talionicama, što je potaknulo najveće proizvođače u Kini da dogovore kontrolu kapaciteta kako bi spriječili daljnji pad marži. Očekuje se kako će kineska vlada ove godine snažnije podržati industriju s obzirom na njen ambiciozni cilj rasta BDP-a od pet posto, pa s tim na umu očekuje se kako će sadašnja cijena bakra od 8920 dolara po toni do kraja godine rasti na  9200 dolara po toni - zaključuje glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić u najnovijem Fokusu tjedna. 

26. travanj 2024 21:59