Aktualno
StoryEditor

Blagajnike zamijenile automatske mjenjačnice - changeomati

18. Srpanj 2017.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Nedostatak radnika u turističkoj sezoni ‘krpa se‘ na različite načine.  Deficit kadra koji bi radio u mjenjačnici riješen je automatskim mjenjačnicama koje su do sada postavljene na sedam lokacija – u Puli, Poreču, Zadru, Trogiru, Malom Lošinju, Dubrovniku, Novalji, odnosno Zrču.

>>> Presušio najvažniji resurs – kvalificirani radnici

Svaki „changeomat“ zamjenuje tri do četiri djelatnika u mjenjačnicama, kažu u AuroDomusu, a klijenti su odlično prihvatili novu tehnologiju u mjenjačkim uslugama. Uz konobare i kuhare, u turizmu se tijekom sezone traži najveći broj radnika u mjenjačnicama, a ponajviše zbog nedostatka djelatnika zainteresieranih za rad u mjenjačnici uvedene su kućice s automatima. Funkcioniraju na principu sličnom bankomatu i jednostavne su za korištenje, a cijela transakcija traje svega nekoliko sekundi.

>>> Cappelli: Nedostatak radne snage u turizmu kratkoročno će riješiti ugovor sa susjednim državama 

Prije uvođenja prve automatske mjenjačnice, u Auro Domusu su proveli anketu koja je pokazala da manje od jedan posto ispitanika, neovisno o dobi i stupnju obrazovanja, ima averziju prema novoj tehnologiji, a rijetki su rekli da će im nedostajati kontakt s blagajnikom u mjenjačnici. Brzina usluge na „changeomatu“ je najveća prednost. Osim toga, automati će raditi i izvan sezone kada mnoga turistička mjesta ostaju bez mjenjačnica.

19. travanj 2024 19:15