Aktualno
StoryEditor

Bulj: Voda je zamućena - ovo je zakon o mešetarenju, a ne o koncesijama

14. Lipanj 2017.

Saborska oporba, konkretno Most i SDP, isticali su u srijedu da Vladin zakon o koncesijama mora ići u treće čitanje, zatražili su da se koncesije za vodu stave u rang strateških, a Gordan Maras (SDP), referirajući se na njegove izjave od utorka, premijeru poručuje da vodi računa o svojim ministrima, a ne o zastupnicima.

>>>Ževrnja se povlači iz utrke za župana nakon kršenja zakona u natječaju za Zlatni rat

Zakon o koncesijama ima 100 članaka, a 300 puta se poziva na druge zakone. što znači da se toliko "zamutila voda" da je koncesija za Zlatni rat samo vrh sante leda, odnosno nastavak pljačke iz vremena pretvorbe, ustvrdio je Miro Bulj (Most) te zatražio treće čitanje zakona. Ovo je prije zakon o mešetarenju, nego o koncesijama, ustrajao je Bulj.

Grmoja: Zakon prilagođen pojedinačnim ili interesima malih skupina

I ‘mostovac‘ Nikola Grmoja ocjenjuje da je Vlada pribjegla provizornim rješenjima, prilagođavajući zakon pojedinačnim ili interesima malih skupina. Posebno apostrofira članak koji govori o prijenosu ugovora o koncesiji, pitajući ministra financija Zdravka Marića je li se, kako je obećao, izuzeo od postupka izrade predloženog zakona.

I njegova stranačka kolegica Ivana Ninčević Lesandrić ‘upire prstom‘ u spomenuti članak i povezuje ga sa situacijom koja bi mogla uslijediti nakon restrukturiranja u Agrokoru.

Državni tajnik Ministarstva financija Željko Tufekčić neizravno odbacuje njihove tvrdnje, te tumači kako su spomenute odredbe bile i u starom zakonu iz 2012.

SDP-ovca Gordana Maras zanima zašto koncesije za korištenje voda nisu u rangu strateških, pa poziva da ih se makne iz ranga koncesija za žičare, sport itd.

U ovom trenutku izvor Jane u Zagrebačkoj županiji jedan je od najvrjednijih resursa u Agrokoru, tumači Maras, a Bulj dodaje kako će se po predloženom zakonu Jana, odnosno koncesija za nju, moći prenijeti na koga kod se želi.

Bunjac: Kako protiv fiktivnih koncesija?

I Branimira Bunjca (ŽZ) muče odredbe o prijenosu koncesije, drži da one omogućuju da koncesionar odmah prenese dobivenu koncesiju na nekog tko ima založno pravo, pa na treću osobu. Nema minimalnog zakonskog roka u kojem se koncesija ne može prenijeti ili založiti, ističe Bunjac i pita kako se misli spriječiti fiktivne koncesije.

>>>Pravda za sve: Dodjelu koncesije na pomorskom dobru treba doraditi

"Vjerujem da ne bi voljeli da se dogodi Zlatni rat, gdje je koncesiju dobila tvrtka bez prihoda i zaposlenih s namjerom da se prepusti poslovnim krugovima povezanim sa jednom strankom", rekao je . Zastupnici s gorčinom govore o betonizaciji plaža i uzurpaciji pomorskog dobra.

Gdje ćemo se okupati s obzirom na betonizaciju i ograđivanje plaža, domaće stanovništvo ostaje bez mora, tvrdi Kažimir Varda (SMSH) te poziva da se lokalnu zajednicu uključi u davanje koncesija na pomorskom dobru.

Bulj: Ministra Marića nema, a tajnik nespreman

Maras i Bulj problematiziraju i činjenicu da zakon ‘brani‘ državni tajnik, a ne ministar financija Zdravko Marić. "Tajnik je nespreman, a ministra nema, osim ako se nije izuzeo", izjavio je Bulj, a Maras primjetio da Marića nije u Saboru vidio od rasprave o njegovu opozivu, a ni mjesecima prije.

"Vodite računa o svojim ministrima i Vladi, a ne o zastupnicima", poručio je Maras premijeru Andreju Plenkoviću, referirajući se na njegove izjave o zastupnicima od utorka.

Rijetka zastupnica koja je hvalila zakon bila je HDZ-ova Ljubica Lukačić, tumačeći kako će tzv. Rezervirane koncesije ići na ruku zapošljavanju osoba s invaliditetom.

19. travanj 2024 15:08