Aktualno
StoryEditor

Češka stranka ANO protiv ulaska u eurozonu i za zatvaranje vanjskih granica EU

03. Rujan 2017.

Češka bi zasad trebala ostati izvan eurozone i stvarati pritisak na Europsku uniju da zatvori svoje vanjske granice za ilegalne migracije, stoji u manifestu pokreta ANO, stranke koja vodi u anketama uoči parlamentarnih izbora u listopadu.

Pokret ANO kojeg predvodi Andrej Babiš manjinski je koalicijski partner u vladi lijevog centra i vodi u anketama s dvoznamenkastom prednošću pred protivnicima. Babiša se ističe kao vjerojatnog kandidata za idućeg premijera te srednjoeuropske države.

>>> Češki milijarder Andrej Babiš kaže ‘ne’ euru

"Moramo se boriti za sigurnost, poticati zatvaranje vanjske europske granice i zaustaviti ilegalnu migraciju", poručio je Babiš na konferenciji svoje stranke, osvrnuvši se time na široko rasprostranjen strah Čeha od imigracije.

"Euro nam u ovom trenutku ne koristi, a ni u nadolazećem periodu", istaknuo je taj bivši ministar financija.

U manifestu stranke za nadolazeće izbore stoji da bi priključivanje Češke euru zahtijevalo reformu eurozone. Ta država još nije odredila okvirni datum za uvođenje te valute, a za to ni ne postoji podrška javnosti.

Program ANO-a tvrdi da će stranka podržati reformu EU-a i eurozone i pojačati odnose s Francuskom i Njemačkom kao ključnim igračima oko budućeg smjera tog saveza. Očekuje se da će pokušaji reforme EU-a krenuti nakon njemačkih parlamentarnih izbora koji se održavaju kasnije ovog mjeseca.

Protestna poruka

Babiš tvrdi kako su češki izbori 20. i 21. listopada jedinstvena prilika da se razbije ono što naziva koruptivnom mrežom oko tradicionalnih stranaka. Njegova poruka ima odjeka među glasačima, iako ga i samog očekuje moguće suđenje zbog optužbi da su njegove tvrtke 2008. dobile ilegalnu subvenciju za farmu i kongresni centar u blizini Praga. Češki parlament će u srijedu glasati hoće li omogućiti policiji da provede optužnicu, a Babiš odbacuje krivnju.

Njegov bi slučaj mogao zakomplicirati pregovore o formiranju koalicije nakon izbora jer je nekoliko stranaka naglasilo da ne mogu surađivati s premijerom koji je optužen za kriminal.

>>>Grabar-Kitarović: Hrvatska je otvorena za češka ulaganja

Babiševi protivnici ističu i kako je on sagradio svoje kemijsko, poljoprivredno i medijsko carstvo Agrofert pod istim onim sustavom kojeg danas kritizira. On je ranije ove godine prebacio svoju tvrtku pod kontrolu jedne zaklade kako bi izbjegao sukob interesa.

U vrijeme dok je bio ministar financija od 2014. do prošlog svibnja, kad se sukobio s premijerom Bohuslavom Sobotkom, Češka je zabilježila snažan gospodarski rast i suficit u proračunu. Program ANO-a naglašava potrebu održavanja ravnoteže javnih financija, najavljuje da će smanjiti trošak osiguranja za poslodavce i zaposlenike, te smanjiti porez na dodanu vrijednost za neke sektore i usluge.

Stranka je najavila i da će povećati plaće učitelja, što je česta tema političke rasprave, za 50 posto tijekom idućih četiri godine.

04. ožujak 2024 08:51