Aktualno
StoryEditor

Cijene američkog sojinog zrna pale zbog slabljenja brazilske valute

09. Studeni 2017.

Iako je situacija na CME-u djelovala mirno stvari su se uzburkale prošli četvrtak kad su cijene naglo skočile dok su u petak, kako to često i biva, padale. Razlog pada cijena američkog sojinog zrna je slabljenje brazilske valute i zabrinutost oko izvoza.

Sojinog zrna u Brazilu ne manjka stoga se Amerikanci plaše da će Brazil udvostručiti izvozne količine za Kinu u narednim mjesecima. Sve će rezultirati padom izvoza američkog zrna što se odmah odrazilo i na cijene na robnoj burzi u Chicagu.

Cijene kukuruza su također oscilirale iako žetva nije u punom jeku, a izvozne brojke za sada izgledaju obećavajuće. Nema razloga zbog kojeg bi se cijene  snažnije korigirale u bilo kojem pravcu.

>>>Proizvođačke cijene u EU ubrzale, u Hrvatskoj usporile

14. studenog u Ženevi započinje ovogodišnja Global Grain Conference na kojoj će biti prisutni glavni svjetski igrači iz branše. Bit će zanimljivo čuti njihova predviđanja i očekivanja za godine pred nama.

Idućeg tjedna završava i IMPARE  istraživačko krstarenje u Peruu nakon čega će biti objavljen i početak sezone, najvjerojatnije sredina studenog.

Oko 150 000 t robe je već unaprijed prodano što čini 30% od proizvodnje predviđene za novu sezonu uz pretpostavku da će kvota iznositi 2 milijuna t. Prema MSI Ceresu peruansko riblje brašno i dalje predstavlja čak 60% uvoza u Kinu, dok će se ukupan izvoz u Kinu kretati između 1,36 milijuna t  -1,55 milijuna t.

>>>Eurostat: Poljska bilježi najveći pad siromaštva u EU

Na globalnim tržištima i dalje svjedočimo porastu cijene nafte koja je od početka 2016. godine do danas porasla za nevjerojatnih 130% što ukazuje da se svjetska globalna situacija popravlja. Istovremeno OPEC smanjuje proizvodnju nafte dok SAD bilježi manjak nafte na svojim zalihama.

Prema sadašnjim pokazateljima za očekivati je da će cijena nafte i dalje rasti no nikako neće doseći troznamenkastu brojku. Investitori ovakve pomake na tržištu svakako vide kao priliku za ostvarivanjem profita kako i kod rasta tako i kod pada cijene crnog zlata.

20. travanj 2024 11:03