Aktualno
StoryEditor

Cijene nafte iznad 72 dolara u očekivanju pada iranskog izvoza

17. Kolovoz 2018.

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 72 dolara, poduprte očekivanjima pada iranskog izvoza zbog američkih sankcija.

>>>Rekordnom proizvodnjom SAD zaustavio rast cijena nafte

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu porasla je 92 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,25 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 59 centi i prodavao se po 66,05 dolara.

Analitičari izdvajaju američke sankcije Iranu, koje su početkom kolovoza zahvatile financijski sektor a u studenom bi na red trebao doći i izvoz sirove nafte.

"Iran je u srpnju još izvozio blizu dva milijuna barela sirove nafte dnevno ali će u kolovozu vjerojatno dramatično pasti, uz financijske sankcije koje su već stupile na snagu. Do novog kruga sankcija ostala su tri mjeseca i očekujemo da će izvoz do kraja drugog tromjesečja pasti za više od 500.000 barela dnevno", procjenjuju u američkoj investicijskoj banci Jefferies.

Paralelno upozoravaju na "manjak potražnje" za sirovom naftom i derivatima na tržištima u nastajanju, objašnjavajući ga pogoršanim ekonomskim izgledima zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine i slabljenjem valuta.

U banci MUFG napominju da će slabljenje turske lire dodatno ograničiti daljnji rast potražnje za benzinom i dizelom u ovoj godini.

"Iako se opasnost širenja krize na ostala tržišta u nastajanju i strah od kineskog usporavanja čine pretjeranima, ni fundamenti a ni raspoloženje tržišta ne bi trebali poduprijeti više cijene robe", ističe Norbert Ruecker iz banke Julius Baer.

Naznake usporavanja potražnje vremenski su se poklopile sa znakovima povećanja ponude.

Tako su podaci američke vlade pokazali veliki rast zaliha sirove nafte i proizvodnje u prošlom tjednu.

>>>Trumpove prijetnje Kini srušile cijene nafte

"Investitori su i dalje na oprezu jer je sjećanje na iznenadni rast američkih zaliha još svježe", konstatirali su u banci ANZ.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 69,47 dolara, što znači da je oslabila 30 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

21. veljača 2024 07:07