Aktualno
StoryEditor

Cijene sirove nafte pale na 87 dolara po barelu

21. Studeni 2022.
Three oil pumps over blue background with double exposure of falling blurry digital graphs. Concept of oil market crisis. 3d rendering toned image nafta, plin, proizvodnja, pad proizvodnje, pad cijena, cijene, cijene nafte, cijene plina, burze, burzovne robe, energentifoto Shutterstock

Cijene sirove nafte pale su na međunarodnim tržištima prema 87 dolara, pritisnute zabrinutošću za potražnju u Kini zbog novog vala zaraze covidom 19 i pogoršanim izgledima za rast velikih gospodarstava.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 52 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 87,10 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u minusu 2,16 dolara.

Na američkom tržištu barelom s rokovima isporuke u prosincu trgovalo se danas po 68 centi nižoj cijeni, od 79,40 dolara. U petak zaključio je trgovinu u minusu 1,56 dolara.

Na kraju prošlog tjedna raspoloženje je prigušila oslabljena potražnja u Kini zbog novog vala covida 19 i mogućnost opetovanog podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

Zabrinutost za Kinu protegnula se i na početak ovog tjedna.

Broj novih slučajeva covida zadržao se blizu visokih travanjskih razina, odražavajući nova žarišta u svim regijama i u velikim gradovima. Škole su u nekim četvrtima Pekinga u ponedjeljak prešle na online nastavu, nakon što su dužnosnici zatražili od stanovnika da ostanu kod kuće.

Guangzhou je odredio petodnevno zatvaranje najgušće naseljene četvrti.

- Cijene nafte pritišću izgledi za nova ograničenja, a time i za slabiju kinesku potražnju -  rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Trgovce zabrinjava i posustajanje gospodarskih aktivnosti u drugim velikim gospodarstvima.

- Sklonost riziku slabi budući da svi gospodarski podaci iz velikih zemalja u posljednje vrijeme signaliziraju recesijski scenarij, posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu i eurozoni - rekla je Tina Teng iz CMC Marketsa.

Prošlotjedne izjave iz američke središnje banke potpiruju bojazni i za rast najvećeg svjetskog gospodarstva, s obzirom na signale o daljnjem podizanju ključnih kamatnih stopa.

- Vidimo sumorne ekonomske izglede širom svijeta, što kontinuirano pritišće cijene nafte, a ukoliko kamatne stope nastave rasti, očekivanja će se vjerojatno dodatno pogoršati -  dodala je Teng.

Procjene o podizanju kamatnih stopa u SAD-u podupire pak dolar, što poskupljuje naftu za kupce s drugim valutama i dodatno koči potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je odvojeno objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak pojeftinio 2,87 dolara, na 87,65 dolara.

20. travanj 2024 10:40