Aktualno
StoryEditor

Dalić: Krećemo u izradu Nacionalne strategije digitalizacije gospodarstva

12. Veljača 2018.

Na današnjoj konferenciji Hrvatske udruge poslodavaca „Digitalna (R)evolucija“ predstavljeni su, među ostalim, rezultati istraživanja o stanju digitalne ekonomije u Europi i Hrvatskoj te prezentirani primjeri hrvatskih tvrtki koje su provele digitalnu transformaciju. Konferencija je održanja s ciljem pokazivanja poduzetnicima da je utjecaj tehnologija na poslovanje neizbježan, ali i da je njihova primjena dostupnija i lakša nego što možda misle.

Pozdravnim govorom  konferenciju je otvorila Gordana Deranja,  predsjednica HUP-a koja je istaknula da je hrvatska ICT industrija već puno puta pokazala da svojim znanjem može biti globalno konkurentna, ali da trebamo osigurati konkurentne uvjete poslovanja.

>>>Jack Ma: Digitalna revolucija može izazvati Treći svjetski rat

U uvodnom govoru potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, istaknula je da digitalizacija otvara velike poslovne prilike uz male investicije, što je prilika za male i srednje poduzetnike. Najavila je također izradu Nacionalne strategije digitalizacije gospodarstva.

[caption id="attachment_321772" align="aligncenter" width="750"] Gordana Deranja[/caption]

 

- Vlada kreće u izradu nacionalne strategije digitalizacije gospodarstva. Pozivamo udruženja i zainteresirane strane da se uključe kako bismo ojačali konkurentnost Hrvatske. U našem gospodarstvu dominiraju mala i srednja poduzeća koja se nalaze na različitim stupnjevima spremnosti digitalne promjene i u tim promjenama moramo im pomoći, rekla je Dalić na konferenciji.

Dodala je i da se radi na Zakonu o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte te kako je reforma školstva nužna jer se djecu mora pripremiti za nove tehnologije.

Nacionalni konsenzus

Predsjednik HUP-ICT Udruge, Boris Drilo pozdravio je izradu Nacionalnu strategiju za digitalizaciju gospodarstva.

[caption id="attachment_321775" align="aligncenter" width="750"] Boris Drilo[/caption]

- Pozivam na nacionalni konsenzus za digitalnu transformaciju Hrvatske, rekao je Drilo te dodao da se nada povoljnijem investicijskom okviru za brži razvoj temeljne širokopojasne infrastrukture i 5G tehnologije kroz preusmjeravanje neporeznih davanja vezanih uz cijenu radiofrekvencijskog spektra.

Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta, prezentirala je istraživanje o stanju digitalne ekonomije u Europi i Hrvatskoj.

[caption id="attachment_321776" align="aligncenter" width="750"] Maruška Vizek[/caption]

- Što se tiče rezultata digitalne revolucije, isti bi donijeli BDP po stanovniku veći za 11 posto ili 1.150 eura po stanovniku, 200 milijuna eura novog izvoza te unaprjeđivanje konkurentske pozicije i 120 tisuća novih radnih mjesta, istaknula je Vizek te zaključila da je privilegij živjeti u razdoblju ovako intenzivnih civilizacijskih promjena, da je pred nama uzbudljiva budućnost prepuna neslućenih mogućnosti te da nam ostaje da te mogućnosti iskoristimo na najbolji mogući način.

24. svibanj 2022 02:30