Aktualno
StoryEditor

Donaldu Trumpu selidba Harley Davidsona van SAD-a je - izdaja!

27. Lipanj 2018.

Američki predsjednik Donald Trump napao je Harley-Davidson zbog odluke da kompanija dio svoje proizvodnje preseli izvan SAD-a, nazvavši ovaj potez "početkom kraja" ovog ikoničnog proizvođača motocikala te je zaprijetio da će im odgovoriti kaznenim porezima.

>>>Harley Davidson zbog EU carina seli proizvodnju u Indiju

U nizu svojih tvitova, američki je predsjednik optužio Harley Davidson da koristi europske carine kao izgovor za promjene u proizvodnji koje su već planirali te je iznio zahtjev da se ovi poznati motocikli "nikad ne proizvode u drugoj državi - nikad!", prenosi Washington Post koji ocjenjuje da je Trump odluku tvrtke shvatio vrlo osobno i kao izdaju.

Pomoćnici iz Bijele kuće kažu da se Trump osjeća izdanim odlukom ovog velikog američkog proizvođača da preseli dio svoje proizvodnje van SAD-a, te da je ovaj potez tvrtke shvatio osobno. Harley Davidson se seli kako bi ublažio posljedice Trumpovog trgovinskog rata s Europskom unijom pa je odluka ove tvrtke iz Wisconsina točno suprotna očekivanjima koje je on imao kod uvođenja carina. Kažu iz Harley Davidsona da je selidba proizvodnje "jedina održiva opcija" da njihovi motocikli ostanu dostupni kupcima u Europskoj uniji i da zadrže isplativi biznis u Europi.

>>>Stupile na snagu europske carine na američke proizvode

Trumpove carine na čelik i aluminij koštat će Harley 20 milijuna ove godine, a carine Europske unije koštat će dodatnih 45 milijuna dolara, izračunali su u Harley Davidsonu.

U svom tvitu u utorak Trump ja napisao i kako "Harley mora znati da neće moći prodavati natrag u SAD bez da plate visoki porez!". Philip Levy, ekonomist iz administracije Georgea W. Busha, odgovorio mu je kako "nema dokaza da predsjednikov vrlo neortodoksni pristup pregovorima o trgovini postiže ikakve rezultate, osim još više protekcionizma."

"Ne mislim da je on motoristički tip. Vjetar u njegovoj kosi - ne bi funkcioniralo. Ali to je demografija u državi kojoj se on obraća, tipovi koji voze Harleyje", rekao je Barry Bennett, bivši savjetnik iz Trumpove kampanje.

18. travanj 2024 13:54